Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 5 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Feministyczna zapiek (ł) anka

Feminizm (łac. femina – kobieta) to ideologia, kierunek polityczny i ruch społeczny związany z równouprawnieniem kobiet. Tyle z encyklopedii. Przez lata walki o równe prawa feministkom obrywało się zarówno ze strony mężczyzn, jak i kobiet. Jedni je podziwiali, inni traktowali jak wiedźmy. Kontrowersje wokół ruchu feministycznego ukształtowały przeróżne stereotypy. W skrócie feministka to: skandalistka, wiedźma ziejąca nienawiścią do mężczyzn, sekutnica, babochłop, pieniaczka, singielka, homo itd…

Dziś (7 listopada) Światowy Dzień Feministek. Z tej okazji do Jadłostacji zaprosiłam feministkę Katarzynę Tobolską z Olsztyna. Pani Kasia jest psycholożką, działaczką Partii Zielonych, aktywistką, współorganizatorką pierwszej Manify w Olsztynie i kandydatką na posłankę z ramienia Zjednoczonej Lewicy.

Według stereotypu feministki: nie gotują, nie sprzątają, nie rodzą dzieci, nie zajmują się domem – w skrócie – omijają wszystko, co związane jest z tradycyjnym podziałem ról na żeńskie i męskie. Postanowiłam sprawdzić czy to prawda.

I po pierwsze (primo) mogę zdradzić, że pani Kasia świetnie gotuje… a w dodatku lubi to robić. Dziś zaproponowała spontaniczną zapiekankę, którą przewrotnie nazwałam:

feministyczną zapiek (ł) anką.

Składniki: makaron gryczany (rurki), pieczarki, cukinia, cebula, czosnek, pierś z kurczaka, ser mozzarella, śmietana, oliwa i przyprawy: ostra papryka, sól i pieprz.

Ugotować makaron al dente, pieczarki przysmażyć z cebulką a cukinię z 3 ząbkami czosnku. Kurczaka pokroić w kawałki i zamacerować w oliwie z ostrą papryką, solą i pieprzem – przesmażyć na patelni. Produkty układać warstwami w żaroodpornym naczyniu, raz na jakiś czas posypać warstwę serem i posmarować śmietaną. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C z termoobiegiem. Po ok. 20 min. odkryć a piekarnik przestawić na grillowanie z góry. Po ok. 5 min. zapiekanka gotowa.

 

Fotorelacja:

Posłuchaj audycji:

Więcej w ser, makaron, cukinia, Feministka, zapiekanka, pieczarki
Kozie sery

Francuzi, Włosi, Szwajcarzy, Holendrzy - to niekwestionowani potentaci w produkcji serów. Ale i my nie mamy się czego wstydzić. Na Warmii i Mazurach renesans przeżywa serowarstwo....

Zamknij
RadioOlsztynTV