Co zrobić z cukinii. Słuchaj audycji Radio od kuchni
Sierpień to idealny czas na przepisy z cukinii, którą można teraz kupić niemal na każdym kroku. Zastanawiasz się, co dobrego przygotować z cukinii i czym zaskoczyć rodzinę lub znajomych? Słuchaj kolejnej audycji Radio do Kuchni w czwartek 3 sierpnia po godzinie 10.
Cukinia to smaczne i proste w przygotowaniu warzywo, które można wykorzystywać na wiele sposobów. W dodatku ma wiele wartości odżywczych i znajduje się właśnie w szczycie sezonu. Kucharz Maciej Maciejewski i dziennikarka Dorota Grzymska, w kolejnym odcinku audycji Radia od kuchni, przygotują m.in. pyszną tartę i makaron na bazie cukinii.
PRZEPISY
Tarta z cukinią i malinami
Składniki
- 200 g mąki tortowej
- 120 g masła
- 4 jaja
- sól
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki wody zimnej
- ziarna czarnuszki
- 1 cukinia średnia
- 20 g maliny
- miód do smaku
- 100 ml śmietana 30%
Przygotowanie
Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski. Pokrojone masło, wodę, 1 jajko, sól , lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy na formie. Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążnik np. groch. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną.
Tartę wkładamy na 15 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. Po 15 minutach ściągamy papier i obciążenie, a tartę pieczemy przez kolejnych 25–30 minut, do uzyskania złotego koloru. Gotowe ciasto trzeba ostudzić na kratce piekarnika.
W tym czasie przygotowujemy cukinię – obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i smażymy na patelni do rozpadnięcia się. Do miski wlewamy śmietanę, natomiast do innego naczynia wybijamy jaja i mieszamy. Jaja przelewamy do miski ze śmietaną przez sito i doprawiamy potrawę solą, pieprzem i czosnkiem. Cukinię studzimy, a potem blendujemy, po czym dodajemy do masy jajeczno-śmietanowej.
Maliny przecieramy przez sito, redukujemy z nadmiaru wody i dodajemy odrobinę miodu. Na upieczony spód wylewamy masę i na nią rozlewamy maliny tak, aby utrzymały się na wierzchu. Całość pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Danie można podawać z ubitą śmietaną lub bezą.
Makaron z cukinii, pietruszki i marchwi w sosie z pieczonej papryki
Składniki
- 1 marchew
- 1 pietruszka korzeń
- 1 cukinia
- czosnek 2 ząbki
- sól
- 1 papryka chilli 2 cm
- 2 papryka czerwona
- oliwa do skropienia papryki przed pieczeniem
- 50 g prażonych orzechów laskowych
- 50 g parmezanu
Przygotowanie
Cukinię, marchew, pietruszkę kroimy w cienkie długie paski jak makaron do spaghetti. Warzywa parzymy wrzątkiem, aby nabrały giętkości. Paprykę i papryczkę chilli kroimy na duże kawałki i pieczemy do miękkości, następnie miksujemy i doprawiamy do smaku (można doprawić wedle gustu ostro, słodko itp.).
Parmezan trzemy na drobnych oczkach, orzechy prażymy na patelni (jeżeli nie mamy prażonych) i rozkruszamy. Na talerz wykładamy sos paprykowy, a na sos lekko skręcone warzywa w formie makaronu i posypujemy parmezanem i orzechami. Można również dodać, jeśli ktoś ma ochotę, mięso np. delikatną polędwiczkę z kurczaka czy indyka.
Cukinia faszerowana pesto z podagrycznika i indykiem
Składniki
- 1 średnia cukinia
- garść liści podagrycznika
- 50 g parmezanu
- 50 g płatków migdałów
- ok 100 ml oliwy
- sól
- pieprz
- 1/2 cytryny
- 1 polędwiczka z indyka
- 6 plastrów boczku wędzonego
- 6 plastrów mozarelli
- papryka słodka do smaku
- lubczyk do smaku
- 4 ząbki czosnku
Przygotowanie
Cukinię myjemy i kroimy w poprzek na 3 cm kawałki. Powinno wyjść około 6 sztuk. Drążymy środek tak, aby nie przebić na wylot. Podagrycznik myjemy i wkładamy do blendera z serem parmeńskim, 2 ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, płatkami migdałów, oliwą, a następnie miksujemy na jednolitą masę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Cukinię solimy, a dołek uzupełniamy przygotowanym pesto. Indyka kroimy w 1 cm plastry, przyprawiamy lubczykiem, solą, papryką i układamy na cukinii. Całość owijamy boczkiem i pieczemy do uzyskania złotego koloru boczku około 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Gotową potrawę wykładamy na talerz, można ją podać z sosem śmietanowym.
Redakcja: Ł. Sadlak