Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 23 °C pogoda dziś
JUTRO: 23 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Z miłości do słodkości

Co zrobić, by zamiłowanie do słodkości nie odbijało się nadto na naszym zdrowiu? Przepis ma na to Alicja Borsiak-Śleszyńska. A w zasadzie ponad 50 przepisów w książce pt.: „Z miłości do słodkości”, którą właśnie tworzy. Pani Ala jest artystką plastykiem a ostatnio, pochłonięta opieką nad córeczką Malinką, wpadła na pomysł stworzenia zdrowych deserów. Sekret tkwi w glutenie, a raczej jego braku. Pani Ala stosuje mąkę bezglutenową, ryżową i ziemniaczaną. Gofry, które w ten sposób upiekła były nawet lepsze od tych zwykłych. A oto przepis:

 

Składniki (na 20 gofrów): 2 jajka, 400 ml mleka, 220 g mąki ziemniaczanej, 100 g mąki bezglutenowej (Schär), 30 g mąki ryżowej, 4 łyżki cukru, 4 łyżki oleju i szczypta soli.

 

Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać mleka i trzy rodzaje mąk, 4 łyżki oleju i szczyptę soli – wymieszać. Ubić z białek pianę i połączyć obie masy. Piec w opiekaczu do gofrów. Przystroić bitą śmietaną, lodami owocami i frużeliną np. z czarnych porzeczek. (Frużelinę robi się gotując owoce z cukrem i dodając mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie).

Projekt książki: „Z miłości do słodkości” autorstwa Alicji Borsiak-Śleszyńskiej można znaleźć i wesprzeć na stronie internetowej: PolakPotrafi.pl

Fotorelacja i oryginalne przepisy w wykonaniu Alicji Borsiak-Śleszyńskiej: :

 

Posłuchaj audycji:

00:00 / 00:00

 

 

 

 

Więcej w Jadłostacja, gofry, gluten, dieta bezglutenowa
Przetwory na zimę

Ogórki, śliwki, gruszki, fasolka, buraczki, jarzębina, papryka - u pani Genowefy Dreźniak z Derca w gminie Jeziorany trwa pracowity sezon marynatowo-przetworowy. Półki, jak widać na zdjęciu,...

Zamknij
RadioOlsztynTV