Z miłości do słodkości
Co zrobić, by zamiłowanie do słodkości nie odbijało się nadto na naszym zdrowiu? Przepis ma na to Alicja Borsiak-Śleszyńska. A w zasadzie ponad 50 przepisów w książce pt.: „Z miłości do słodkości”, którą właśnie tworzy. Pani Ala jest artystką plastykiem a ostatnio, pochłonięta opieką nad córeczką Malinką, wpadła na pomysł stworzenia zdrowych deserów. Sekret tkwi w glutenie, a raczej jego braku. Pani Ala stosuje mąkę bezglutenową, ryżową i ziemniaczaną. Gofry, które w ten sposób upiekła były nawet lepsze od tych zwykłych. A oto przepis:
Składniki (na 20 gofrów): 2 jajka, 400 ml mleka, 220 g mąki ziemniaczanej, 100 g mąki bezglutenowej (Schär), 30 g mąki ryżowej, 4 łyżki cukru, 4 łyżki oleju i szczypta soli.
Żółtka rozetrzeć z cukrem, dodać mleka i trzy rodzaje mąk, 4 łyżki oleju i szczyptę soli – wymieszać. Ubić z białek pianę i połączyć obie masy. Piec w opiekaczu do gofrów. Przystroić bitą śmietaną, lodami owocami i frużeliną np. z czarnych porzeczek. (Frużelinę robi się gotując owoce z cukrem i dodając mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie).
Projekt książki: „Z miłości do słodkości” autorstwa Alicji Borsiak-Śleszyńskiej można znaleźć i wesprzeć na stronie internetowej: PolakPotrafi.pl
Fotorelacja i oryginalne przepisy w wykonaniu Alicji Borsiak-Śleszyńskiej: :
Posłuchaj audycji: