Parzenie i picie herbaty to prawdziwa sztuka
![Jerzy Czapla jest kiperem zajmującym się oceną smaku, wyglądu, zapachu i jakości herbaty. Fot. K. Grabowska](http://ro.com.pl/wp-content/uploads/2016/11/kiper-1-300x217.jpg)
Jerzy Czapla jest kiperem zajmującym się oceną smaku, wyglądu, zapachu i jakości herbaty. Fot. K. Grabowska
O tym, że zarówno parzenie jak i picie herbaty jest sztuką przekonywał w Olsztynie Jerzy Czapla zajmujący się oceną smaku, wyglądu, zapachu i jakości herbaty.
W Polsce herbata – jako napój – znana jest od ponad 300 lat. W naszych domach najbardziej popularna jest czarna. Podążając za różnymi trendami coraz więcej smakoszy mają także herbaty: czerwona, zielona, biała i żółta. Bez względu na to, którą wybierzemy, żeby napój nie stracił swoich wartości musi być przygotowany z odpowiedniej wody. W czajniku najlepiej zagotować tyle płynu ile potrzebujemy do zaparzenia jednej porcji. Nigdy nie wolno dolewa do ugotowanej już wody świeżej i raz jeszcze gotować taką mieszankę. Co ważne, podczas gotowania pojawiają się bąbelki. Jest to uciekający tlen, dlatego wodę do filiżanki należy nalewać kaskadowo z góry, by złapać to co zdążyło uciec.
Herbatę zawsze należy zaparzać pod przykryciem. Parzenie powinno trwać od 1 do 5 minut, a im dłużej parzy się herbatę, tym ta traci więcej wartości. Co ważne, ze względu na teinę herbaty nie powinno się podawać do picia dzieciom do 6 roku życia. Prawdziwa herbata może być nawet trzy razy mocniejsza od kawy.
Posłuchaj relacji Kingi Grabowskiej
![O tym, że parzenie i picie herbaty jest sztuką przekonywał w Olsztynie kiper Jerzy Czapla. Fot. K. Grabowska](http://ro.com.pl/wp-content/uploads/2016/11/herbata1.jpg)
O tym, że parzenie i picie herbaty jest sztuką przekonywał w Olsztynie kiper Jerzy Czapla. Fot. K. Grabowska
(grab/bsc)