Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 3 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kulinarne zmagania w Tolkmicku i promocja regionalnych potraw

Fot. J. Sulecki

W Tolkmicku odbył się piknik Produkt Polski, połączony z kolejną edycją Bitwy Regionów. Zorganizował go m.in. olsztyński oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

W Bitwie Regionów, czyli konkursie kulinarnym, uczestniczyły cztery koła gospodyń wiejskich. Wśród nich – koło „Ach te baby” z Krosna, które przygotowało swoją potrawę.

Przyjechaliśmy na Bitwę Regionów z dzyndzałkami w rosole wołowym. Są to pierogi, które posiadają wołowe nadzienie z domieszką boczku. To jest po prostu regionalne warmińskie danie.

– powiedziała Marta Nowacka z koła.

00:00 / 00:00

Fot. J. Sulecki

Przewodniczącym komisji konkursowej był Wiesław Mergalski.

Co jest najważniejsze? To czy danie jest regionalne i skąd pochodzi. Liczą się smak, wygląd, jego podanie, następnie dekoracja oraz przedstawienie tego wszystkiego. To jest dużo kwestii, które musimy wziąć pod uwagę.

00:00 / 00:00

Jak zauważył zastępca dyrektora olsztyńskiego oddziału KOWR Marcin Kazimierczuk – w takich wydarzeniach znaczenie ma promocja dań regionalnych.

To jest 10. edycja Bitwy Regionów, która odbywa się w tym roku w naszym województwie. Celem jest promocja naszych rodzimych kół gospodyń wiejskich, które są znane z tego, że przygotowują pyszne regionalne potrawy.

00:00 / 00:00

Poseł Leonard Krasulski docenia starania gospodyń.

Podziwiam tutaj zorganizowanie się pań. Wprawdzie towarzyszy im szumna nazwa – Bitwa Regionów, to w tym przypadku jakakolwiek reprezentacja by zwyciężyła to i tak zwyciężą nasze panie, ponieważ reprezentują nasz region.

00:00 / 00:00

Fot. J. Sulecki

Podczas pikniku odbyła się także pierwsza edycja Dnia Tolkmickiego Węgorza. Burmistrz Magdalena Dalman wyjaśniła, skąd pomysł na organizację nowej imprezy.

Takim zapleczem narracyjnym dla tej imprezy jest legenda o wielkim i długim węgorzu, który w przeszłości żył w Zalewie Wiślanym. Atakował on mieszkańców, ale jakimś sposobem sobie z nim poradzili.

00:00 / 00:00

Starosta powiatu braniewskiego Karol Motyka podkreślił, że ryby są siłą lokalnej kuchni.

Powinniśmy korzystać z produktów pochodzących z wód Zalewu Wiślanego. W głównej mierze są nimi ryby, zupy rybne oraz wędzonki z ryb. Wszelkie potrawy, które są związane z tymi rybami jak łosoś, węgorz oraz sandacz.

00:00 / 00:00

W trakcie wydarzenia nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych i konkursów z nagrodami. Patronem medialnym pikniku było Radio Olsztyn.

Fot. J. Sulecki

Redakcja: K. Ośko za J. Sulecki

Więcej w Tolkmicko, piknik
Weekend z żołnierzami. Wojsko zaprasza na pikniki

To najważniejszy moment w wojskowym kalendarzu - przypadające 15 sierpnia święto Wojska Polskiego. Żołnierze nie będą świętowali wyłącznie we własnym gronie. Każdy może dołączyć podczas pikników...

Zamknij
RadioOlsztynTV