Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 18 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kulinarne zmagania w Tolkmicku i promocja regionalnych potraw

opis

Fot. J. Sulecki

W Tolkmicku odbył się piknik Produkt Polski, połączony z kolejną edycją Bitwy Regionów. Zorganizował go m.in. olsztyński oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

W Bitwie Regionów, czyli konkursie kulinarnym, uczestniczyły cztery koła gospodyń wiejskich. Wśród nich – koło „Ach te baby” z Krosna, które przygotowało swoją potrawę.

Przyjechaliśmy na Bitwę Regionów z dzyndzałkami w rosole wołowym. Są to pierogi, które posiadają wołowe nadzienie z domieszką boczku. To jest po prostu regionalne warmińskie danie.

– powiedziała Marta Nowacka z koła.

00:00 / 00:00
opis

Fot. J. Sulecki

Przewodniczącym komisji konkursowej był Wiesław Mergalski.

Co jest najważniejsze? To czy danie jest regionalne i skąd pochodzi. Liczą się smak, wygląd, jego podanie, następnie dekoracja oraz przedstawienie tego wszystkiego. To jest dużo kwestii, które musimy wziąć pod uwagę.

00:00 / 00:00

Jak zauważył zastępca dyrektora olsztyńskiego oddziału KOWR Marcin Kazimierczuk – w takich wydarzeniach znaczenie ma promocja dań regionalnych.

To jest 10. edycja Bitwy Regionów, która odbywa się w tym roku w naszym województwie. Celem jest promocja naszych rodzimych kół gospodyń wiejskich, które są znane z tego, że przygotowują pyszne regionalne potrawy.

00:00 / 00:00

Poseł Leonard Krasulski docenia starania gospodyń.

Podziwiam tutaj zorganizowanie się pań. Wprawdzie towarzyszy im szumna nazwa – Bitwa Regionów, to w tym przypadku jakakolwiek reprezentacja by zwyciężyła to i tak zwyciężą nasze panie, ponieważ reprezentują nasz region.

00:00 / 00:00
opis

Fot. J. Sulecki

Podczas pikniku odbyła się także pierwsza edycja Dnia Tolkmickiego Węgorza. Burmistrz Magdalena Dalman wyjaśniła, skąd pomysł na organizację nowej imprezy.

Takim zapleczem narracyjnym dla tej imprezy jest legenda o wielkim i długim węgorzu, który w przeszłości żył w Zalewie Wiślanym. Atakował on mieszkańców, ale jakimś sposobem sobie z nim poradzili.

00:00 / 00:00

Starosta powiatu braniewskiego Karol Motyka podkreślił, że ryby są siłą lokalnej kuchni.

Powinniśmy korzystać z produktów pochodzących z wód Zalewu Wiślanego. W głównej mierze są nimi ryby, zupy rybne oraz wędzonki z ryb. Wszelkie potrawy, które są związane z tymi rybami jak łosoś, węgorz oraz sandacz.

00:00 / 00:00

W trakcie wydarzenia nie zabrakło atrakcji dla najmłodszych i konkursów z nagrodami. Patronem medialnym pikniku było Radio Olsztyn.

opis

Fot. J. Sulecki

Redakcja: K. Ośko za J. Sulecki

Więcej w Tolkmicko, piknik
opis
Weekend z żołnierzami. Wojsko zaprasza na pikniki

To najważniejszy moment w wojskowym kalendarzu - przypadające 15 sierpnia święto Wojska Polskiego. Żołnierze nie będą świętowali wyłącznie we własnym gronie. Każdy może dołączyć podczas pikników...

Zamknij
opis
RadioOlsztynTV