Olsztyn: spotkanie partnerów konsorcjum badawczego
Tylko wspólną pracą możemy osiągnąć sukces – podkreślają członkowie Konsorcjum Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii Żywności dla Jakości Życia.
Konsorcjum, którego wiodącym partnerem jest Uniwersytet Warmińsko- Mazurski, zrzesza 17 ośrodków badawczych w kraju. Prowadzone badania mają mieć charakter interdyscyplinarny.
– Aby było to jednak możliwe, trzeba doposażyć poszczególne laboratoria – uważa prof. Bogusław Buszewski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.
– Źródłem współfinansowania badań mają być między innymi pieniądze z regionalnych programów – wyjaśnia prorektor ds nauki Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego profesor Jerzy Jaroszewski.
Badania koordynowane przez konsorcjum mają pomóc m.in. w walce z chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość czy cukrzyca. Partnerami Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w ramach konsorcjum są ośrodki badawcze z Warszawy, Wrocławia, Bydgoszczy, Torunia, Lublina, Puław i Białegostoku.
(imal/bsc)