Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 10 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Nowa jakość życia z bezglutenowym chlebem i mlekiem ryżowym

Laboratorium Polskiej Akademii Nauk

Żywność i jakość życia – pod takim hasłem w Olsztynie odbywa się międzynarodowa konferencja, którą zorganizował Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk.

Naukowcy z Norwegii, Hiszpanii, Francji, Wielkiej Brytanii, Węgier, Austrii, Czech i Polski omawiają profilaktykę tzw. chorób dietozależnych – wyjaśnia dr hab. Barbara Wróblewska z olsztyńskiej PAN:

00:00 / 00:00

Doktor nauk biologicznych Urszula Krupa-Kozak z Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie stworzyła bezglutenowy chleb, który będą mogły jeść osoby chore na celiakię. Podczas międzynarodowej konferencji zaprezentowała ona swoje badania dotyczące tej autoimmunologicznej choroby. Na celiakię może chorować nawet 1 procent populacji – wyjaśnia Urszula Krupa-Kozak:

00:00 / 00:00

Jedyny sposób leczenia tej choroby to odpowiednia dieta – dodaje Urszula Krupa-Kozak:

00:00 / 00:00

Badania na temat mleka ryżowego zaprezentowała natomiast doktor Dominika Świątecka z Polskiej Akademii Nauk:

00:00 / 00:00

Międzynarodowa konferencja „Żywność i jakość życia”, która odbywa się w Olsztynie potrwa do jutra. (lew/bsc)

Więcej w żywność, PAN, chleb bezglutenowy
„Żywność a jakość życia”

„Żywność a jakość życia” to hasło międzynarodowej konferencji, która odbędzie się już 22 i 23 maja w Olsztynie. W spotkaniu uczestniczyć będą naukowcy, przedstawiciele sektora rolno-spożywczego...

Zamknij
RadioOlsztynTV