Nowa jakość życia z bezglutenowym chlebem i mlekiem ryżowym
Żywność i jakość życia – pod takim hasłem w Olsztynie odbywa się międzynarodowa konferencja, którą zorganizował Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk.
Naukowcy z Norwegii, Hiszpanii, Francji, Wielkiej Brytanii, Węgier, Austrii, Czech i Polski omawiają profilaktykę tzw. chorób dietozależnych – wyjaśnia dr hab. Barbara Wróblewska z olsztyńskiej PAN:
Doktor nauk biologicznych Urszula Krupa-Kozak z Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie stworzyła bezglutenowy chleb, który będą mogły jeść osoby chore na celiakię. Podczas międzynarodowej konferencji zaprezentowała ona swoje badania dotyczące tej autoimmunologicznej choroby. Na celiakię może chorować nawet 1 procent populacji – wyjaśnia Urszula Krupa-Kozak:
Jedyny sposób leczenia tej choroby to odpowiednia dieta – dodaje Urszula Krupa-Kozak:
Badania na temat mleka ryżowego zaprezentowała natomiast doktor Dominika Świątecka z Polskiej Akademii Nauk:
Międzynarodowa konferencja „Żywność i jakość życia”, która odbywa się w Olsztynie potrwa do jutra. (lew/bsc)