„Żywność a jakość życia”
„Żywność a jakość życia” to hasło międzynarodowej konferencji, która odbędzie się już 22 i 23 maja w Olsztynie.
W spotkaniu uczestniczyć będą naukowcy, przedstawiciele sektora rolno-spożywczego i władz lokalnych. Dyskusja będzie doskonałą okazją do opracowania innowacyjnych metod produkcji żywności o właściwościach prozdrowotnych.
Podczas konferencji omówione zostaną głównie czynniki wpływające na profilaktykę chorób dietozależnych, tj. otyłości, cukrzycy typu 2 i alergii, Poruszone zostaną również zagadnienia bezpieczeństwa produkcji żywności, utrzymania dobrego stanu zdrowia poprzez zrównoważoną dietę i ograniczania dietozależnych czynników ryzyka zagrażających zdrowiu.
Organizatorem konferencji,,Żywność a jakość życia” jest Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie. (Aleksandra Stańco/as)