Mięso i ciasta na świątecznym stole dawnych elblążan
Boże Narodzenie spędzamy w gronie najbliższych, podczas wzajemnych odwiedzin. Rodzinnym spotkaniom oprócz świątecznej atmosfery towarzyszą także dania i potrawy, świąteczne nalewki oraz wyjątkowo pyszne desery.
Wioleta Rudzka z Muzeum Archeologiczno-Historycznego w Elblągu powiedziała, co w regionie dawniej jadano w czasie świąt Bożego Narodzenia:
We wspomnieniach przewijają się głównie mięsa: pieczona gęś, wieprzowina, kaczka, schab, indyk i dziczyzna, ale też kluski ze śliwkami. Pojawia się także dużo ciast, zarówno tych piernikowych oraz babkowych. Na naszych spotkałam się z różnymi nazwami babek, czyli na przykład babka piaskowa, czy królewska z rumem i rodzynkami.
W Kościele Katolickim drugi dzień świąt Bożego Narodzenia to wspomnienie świętego Szczepana, pierwszego męczennika za wiarę chrześcijańską. W tym roku 26 grudnia przypada także Niedziela Świętej Rodziny.
Autor: J. Sulecki
Redakcja: K. Ośko