Aktualności, Aplikacja mobilna, Jedzenie pod lupą
Mazurski chłodnik w audycji Jedzenie pod Lupą
Ciepłą wiosną i latem chętnie sięgamy po chłodnik. Przepis na tę zupę, w audycji Jedzenie pod Lupą, zaproponował kucharz Dariusz Baryga.
Mazurski chłodnik z sadzonym jajkiem i puree
(6 porcji)
• 2 duże pęczki botwinki
• 1 pęczek świeżego kopru
• 1 pęk szczypioru
• 6-7 rzodkiewek
• 3 ogórki gruntowe
• ½ l jogurtu naturalnego
• 1,5 l maślanki
• 5 łyżek gęstej śmietany
• 6 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka octu
• 2 łyżki cukru
• jajka
• 4 duże ziemniaki
• 1 cebula
• 1 łyżka masła
• 50 ml mleka
• 100 g wędzonego boczku
Botwinę kroimy i blanszujemy we wrzątku. Główki młodych buraczków z botwinki dokładnie myjemy, gotujemy w 0,5 l wody z łyżką octu i studzimy. (Zachowujemy wodę po buraczkach). Następnie buraczki obieramy. Trzemy na grubych oczkach. Rzodkiewkę i ogórki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Maślankę, jogurt i śmietanę mieszamy z pokrojoną rzodkiewką i ogórkiem, zblanszowaną botwiną, startymi buraczkami, a także z posiekanym koprem i szczypiorem. Dodajemy wodę po buraczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Gotowy chłodnik wstawiamy na 3-4 godziny.