Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Mazurski chłodnik w audycji Jedzenie pod Lupą

Od lewej: D. Baryga, D. Grzymska

Ciepłą wiosną i latem chętnie sięgamy po chłodnik. Przepis na tę zupę, w audycji Jedzenie pod Lupą, zaproponował kucharz Dariusz Baryga.

Mazurski chłodnik z sadzonym jajkiem i puree

(6 porcji)

• 2 duże pęczki botwinki
• 1 pęczek świeżego kopru
• 1 pęk szczypioru
• 6-7 rzodkiewek
• 3 ogórki gruntowe
• ½ l jogurtu naturalnego
• 1,5 l maślanki
• 5 łyżek gęstej śmietany
• 6 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka octu
• 2 łyżki cukru
• jajka
• 4 duże ziemniaki
• 1 cebula
• 1 łyżka masła
• 50 ml mleka
• 100 g wędzonego boczku

Botwinę kroimy i blanszujemy we wrzątku. Główki młodych buraczków z botwinki dokładnie myjemy, gotujemy w 0,5 l wody z łyżką octu i studzimy. (Zachowujemy wodę po buraczkach). Następnie buraczki obieramy. Trzemy na grubych oczkach. Rzodkiewkę i ogórki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Maślankę, jogurt i śmietanę mieszamy z pokrojoną rzodkiewką i ogórkiem, zblanszowaną botwiną, startymi buraczkami, a także z posiekanym koprem i szczypiorem. Dodajemy wodę po buraczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Gotowy chłodnik wstawiamy na 3-4 godziny.

fot. D. Baryga

Więcej w chłodnik, jedzenie pod lupą
Jak zrobić najsmaczniejsze chipsy i frytki dla dzieci? Posłuchaj przepisów mistrza

Z okazji Dnia Dziecka pod lupę wzięliśmy ziemniaki, bo to z tego warzywa powstają smakołyki dla dzieci. Chipsy i frytki - to produkty, po które najchętniej...

Zamknij
RadioOlsztynTV