Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 18 °C pogoda dziś
JUTRO: 25 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Jak zrobić najsmaczniejsze chipsy i frytki dla dzieci? Posłuchaj przepisów mistrza

Maciej Maciejewski

Z okazji Dnia Dziecka pod lupę wzięliśmy ziemniaki, bo to z tego warzywa powstają smakołyki dla dzieci. Chipsy i frytki – to produkty, po które najchętniej wyciągają się rączki naszych milusińskich.

Nasz kucharz Maciej Maciejewski w swoich przepisach ulubiony smak podkręca jeszcze bardziej.

Frytki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 litr gęsiego tłuszczu
  • sól morska do smaku
  • cukier trzcinowy do smaku

Przygotowanie:

Myjemy ziemniaki, obieramy i kroimy w słupki. Powoli rozgrzewamy tłuszcz gęsi. Trzeba uważać, aby go nie spalić. Taki tłuszcz możemy wykorzystywać długo. Wkładamy słupki do wrzątku z cukrem trzcinowym, gotujemy od ponownego zagotowania 2 minuty. Czas zależy od grubości frytek – czym cieńsze, tym krócej gotujemy.

Łyżką cedzakową wyciągamy na sito lub ręcznik papierowy, chwilę osuszamy i wkładamy na rozgrzany tłuszcz gęsi. Pamiętajmy, żeby frytki były dobrze osuszone. Mokre mogą spowodować pryskanie tłuszczu. Smażymy do uzyskania złotego koloru, posypujemy solą morską.
Frytki najlepiej pokroić na 1 centymetr grubości.

Frytki z batatów

Składniki:

  • 1 kg batatów
  • skrobia ziemniaczana do posypania frytek
  • około 60-80 ml tłuszczu gęsiego do nasmarowania frytek
  • sól morska
  • parę listków naci kolendry

Przygotowanie:

Bataty obieramy i kroimy w słupki. Nacieramy tłuszczem gęsim, posypujemy mąką skrobiową tak, by frytki się obtoczyły w skrobi.
Przekładamy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia tak, by się nie stykały. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 C na około 20 do 30 minut. Posypujemy solą morską i posiekaną natką kolendry. Polecamy spróbować z lekko kwaśnym sosem z malin.

Plince warmińskie

Składniki:

  • 0,250 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól, pieprz czarny

Przygotowanie:

Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, odciskamy wodę z utartych ziemniaków. Tyle, ile wody odcisnęliśmy, to taką ilością wrzącego mleka zaparzamy ziemniaki. Po chwili dodajemy jajo i mąkę oraz utartą cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy placki z obydwu stron na złoty kolor.

Posłuchaj przepisów

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy

Więcej w dzieci, Dzień Dziecka, kuchnia, ziemniaki, kucharz, frytki, przepis, jedzenie pod lupą, smakołyki
Czworonożni Komandosi spotkali się z pacjentami szpitala dziecięcego

Z okazji Dnia Dziecka w Wojewódzkim Specjalistycznym Szpital u Dziecięcym w Olsztynie odbyła się akcja pod hasłem "Czworonożni Komandosi". Organizuje ją Fundacja Komandosi Życia. Na Oddziale...

Zamknij
RadioOlsztynTV