Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 9 °C pogoda dziś
JUTRO: 12 °C pogoda jutro
Logowanie
 
Logo Eko Lider EKO LIDER - KONKURS DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH. PULA NAGRÓD - 9 000 ZŁ

Łosoś i stek z polędwicy. Słuchaj Radia od Kuchni

Fot. Ł. Sadlak

Łosoś w teryaki i idealny stek – to potrawy, które przygotują dziś Robert Lesiński i Maciej Maciejewski.

Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania.

W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą kucharz Maciej przygotował dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej. Z Beatą Świerkowską-Chromy i Przemysławem Getką zrobił lasagne warzywną, spaghetti z bobem oraz przekąskę z serem camembert. Z Małgorzatą Sadowską-Bartoszewicz i jej córką Janiną przygotował pożywne przekąski do szkoły. Przy Hannie Wasilewskiej i jej córkach podszkolił umiejętności lepienia wzorowego pielmieni i gotowania tradycyjnego barszczu ukraińskiego, a dwa tygodnie później wspólnie przybliżyli nam tajniki kuchni gruzińskiej. Z Izabelą Malewską przygotował obiadowe dania z kaszą, makaronem i ryżem. Wspólnie z Wiolettą Zalewską-Szmit oraz siatkarzami Indykpolu AZS-u Olsztyn – Dawidem Wochem i Jędrzejem Gruszczyńskim przekonywał nieprzekonanych do spróbowania potraw z bakłażanem. W minionym tygodniu ponownie stanął przy blacie z Anną Minkiewicz-Zarembą i jej córką Karoliną. Razem skupili się na prostych, tanich i smacznych przepisach na dania dla studentów. Dziś z Robertem Lesińskim przygotują łososia i stek.

PRZEPISY

Łosoś w teryaki podany na ryżu z grillowanymi warzywami

produkty:

  • 150 g łososia (1 porcja)
  • sól
  • pieprz
  • 50 g sosu teryaki
  • 100 g ryżu do sushi
  • 1 szt liści nori
  • 50 g świeżej papryki
  • 50 g cukinii
  • 50 g marchewek
  • 50 g masła klarowanego
  • olej sezamowy
  • sos sojowy
  • sos chilli

przygotowanie:

  • Łososia myjemy, wycinamy skórę, następnie posypujemy solą i pieprzem, odkładamy do lodówki
  • Przygotowujemy warzywa, które obieramy, myjemy i kroimy na tzw. zapałki
  • Gotujemy ryż do sushi – ryż dobrze płuczemy (aż przestanie płynąć mętna woda), przekładamy do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1 część ryżu do 2 części wody, zagotowujemy. Gotujemy 8 minut i wyłączamy podgrzewanie. Zostawiamy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
  • Dodajemy gotową zalewę do ryżu (do smaku)
  • Łososia smażymy góra-dół na mocno rozgrzanej patelni, przekładamy na blaszkę do pieczenia
  • Smarujemy sosem teryaki (sos musi być gęsty)
  • Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10 minut (w zależności od grubości łososia)
  • Na patelni rozpuszczamy masło, smażymy warzywa zaczynając od twardych. Dodajemy sos sojowy, sos chilli oraz olej sezamowy
  • Zawijamy sushi w liście nori, kroimy i na chwilę wkładamy do piekarnika z łososiem, wykładamy na talerz

Steki z polędwicy wołowej na rostii ziemniaczanych

produkty

  • 180 g polędwicy wołowej (1 porcja)
  • 9 łodyg świeżego lubczyku
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz w zalewie
  • 50 g masła
  • ok. 300 ml oleju do marynowania
  • 50 ml śmietany 30%
  • 250 g ziemniaków
  • jajo
  • mąka pszenna
  • sól, pieprz

przygotowanie:

  • Przygotowujemy marynatę: kruszymy w moździerzu lub blenderze liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy lubczyk, czosnek (może być tylko rozgnieciony), mieszamy z olejem i wkładamy, lekko obracając, polędwicę wołową. Zostawiamy na 1 dzień w lodówce
  • Wykrawamy steki wysokie na ok. 5 cm
  • Obieramy ziemniaki, myjemy, trzemy na grubych oczkach. Dodajemy jajo, mąkę, sól i pieprz, mieszamy i smażymy
  • Steki wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię, smażymy z każdej strony do zamknięcia porów
  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 190 stopniach, przez czas zależny od stopnia wysmażenia. Na patelnię wkładamy masło, dodajemy pieprz w zalewie, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Łosoś w teryaki podany na ryżu z grillowanymi warzywami. Fot. Ł. Sadlak

Łosoś w teryaki podany na ryżu z grillowanymi warzywami. Fot. Ł. Sadlak

Łosoś w teryaki podany na ryżu z grillowanymi warzywami. Fot. Ł. Sadlak

Łosoś w teryaki podany na ryżu z grillowanymi warzywami. Fot. Ł. Sadlak

Steki z polędwicy wołowej na rostii ziemniaczanych. Fot. Ł. Sadlak

Steki z polędwicy wołowej na rostii ziemniaczanych. Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w gotowanie
Studenckie menu. Słuchaj audycji Radio od Kuchni

Chleb posmarowany nożem i słoiki od mamy - to typowe dania w jadłospisie studenta. Czy jednak można się żywić w sposób zdrowy i tani? W Radiu...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV