Łosoś i stek z polędwicy. Słuchaj Radia od Kuchni
Łosoś w teryaki i idealny stek – to potrawy, które przygotują dziś Robert Lesiński i Maciej Maciejewski.
Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania.
W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą kucharz Maciej przygotował dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej. Z Beatą Świerkowską-Chromy i Przemysławem Getką zrobił lasagne warzywną, spaghetti z bobem oraz przekąskę z serem camembert. Z Małgorzatą Sadowską-Bartoszewicz i jej córką Janiną przygotował pożywne przekąski do szkoły. Przy Hannie Wasilewskiej i jej córkach podszkolił umiejętności lepienia wzorowego pielmieni i gotowania tradycyjnego barszczu ukraińskiego, a dwa tygodnie później wspólnie przybliżyli nam tajniki kuchni gruzińskiej. Z Izabelą Malewską przygotował obiadowe dania z kaszą, makaronem i ryżem. Wspólnie z Wiolettą Zalewską-Szmit oraz siatkarzami Indykpolu AZS-u Olsztyn – Dawidem Wochem i Jędrzejem Gruszczyńskim przekonywał nieprzekonanych do spróbowania potraw z bakłażanem. W minionym tygodniu ponownie stanął przy blacie z Anną Minkiewicz-Zarembą i jej córką Karoliną. Razem skupili się na prostych, tanich i smacznych przepisach na dania dla studentów. Dziś z Robertem Lesińskim przygotują łososia i stek.
PRZEPISY
Łosoś w teryaki podany na ryżu z grillowanymi warzywami
produkty:
- 150 g łososia (1 porcja)
- sól
- pieprz
- 50 g sosu teryaki
- 100 g ryżu do sushi
- 1 szt liści nori
- 50 g świeżej papryki
- 50 g cukinii
- 50 g marchewek
- 50 g masła klarowanego
- olej sezamowy
- sos sojowy
- sos chilli
przygotowanie:
- Łososia myjemy, wycinamy skórę, następnie posypujemy solą i pieprzem, odkładamy do lodówki
- Przygotowujemy warzywa, które obieramy, myjemy i kroimy na tzw. zapałki
- Gotujemy ryż do sushi – ryż dobrze płuczemy (aż przestanie płynąć mętna woda), przekładamy do garnka, zalewamy wodą w stosunku 1 część ryżu do 2 części wody, zagotowujemy. Gotujemy 8 minut i wyłączamy podgrzewanie. Zostawiamy pod przykryciem przez ok. 10 minut.
- Dodajemy gotową zalewę do ryżu (do smaku)
- Łososia smażymy góra-dół na mocno rozgrzanej patelni, przekładamy na blaszkę do pieczenia
- Smarujemy sosem teryaki (sos musi być gęsty)
- Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 10 minut (w zależności od grubości łososia)
- Na patelni rozpuszczamy masło, smażymy warzywa zaczynając od twardych. Dodajemy sos sojowy, sos chilli oraz olej sezamowy
- Zawijamy sushi w liście nori, kroimy i na chwilę wkładamy do piekarnika z łososiem, wykładamy na talerz
Steki z polędwicy wołowej na rostii ziemniaczanych
produkty
- 180 g polędwicy wołowej (1 porcja)
- 9 łodyg świeżego lubczyku
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 4 ząbki czosnku
- pieprz w zalewie
- 50 g masła
- ok. 300 ml oleju do marynowania
- 50 ml śmietany 30%
- 250 g ziemniaków
- jajo
- mąka pszenna
- sól, pieprz
przygotowanie:
- Przygotowujemy marynatę: kruszymy w moździerzu lub blenderze liście laurowe i ziele angielskie, dodajemy lubczyk, czosnek (może być tylko rozgnieciony), mieszamy z olejem i wkładamy, lekko obracając, polędwicę wołową. Zostawiamy na 1 dzień w lodówce
- Wykrawamy steki wysokie na ok. 5 cm
- Obieramy ziemniaki, myjemy, trzemy na grubych oczkach. Dodajemy jajo, mąkę, sól i pieprz, mieszamy i smażymy
- Steki wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię, smażymy z każdej strony do zamknięcia porów
- Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 190 stopniach, przez czas zależny od stopnia wysmażenia. Na patelnię wkładamy masło, dodajemy pieprz w zalewie, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem