Aktualności, Aplikacja mobilna, Radio od kuchni
Studenckie menu. Słuchaj audycji Radio od Kuchni
Chleb posmarowany nożem i słoiki od mamy – to typowe dania w jadłospisie studenta. Czy jednak można się żywić w sposób zdrowy i tani? W Radiu od Kuchni przekonywać o tym będą Maciej Maciejewski, Ania Minkiewicz-Zaremba i jej córka-studentka Karolina.
Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania.
Dzisiaj razem z Anią Minkiewicz-Zarembą i jej córką-studentką będą przygotowywali dania dla żaków.
Audycja Radio od Kuchni od 10 do 14.
Chleb zapiekany
produkty:
- chleb czerstwy
- 100g ser żółty lub twardy lub mozarella
- 3 ząbki czosnku
- ok. 100g olej, masło
- tymianek
- sól
- szczypiorek albo koperek albo pietruszka
- ok. 100g orzechy jakie posiadamy
przygotowanie:
- Nacinamy chleb w kostkę (nie przecinając go do końca).
- Masło rozpuszczamy.
- Rozgniatamy i rozcieramy czosnek.
- Kroimy szczypiorek.
- Mieszamy czosnek i szczypior z masłem i smarujemy chleb w nacięciach
- Wkładamy w nacięcia ser żółty oraz posiekane orzechy.
- Pieczemy w temp. 160 C ok .10min
Zapiekanka studencka
produkty:
- 100 g chleba
- 3 jaja
- 100 g warzyw (jakie posiadamy – trzeba pamiętać, że twarde warzywa np. marchew, korzeń pietruszki należy pokroić i podsmażyć)
- ok. 100 ml mleka
- przyprawy sól, pieprz, oregano lub bazylia
- ser żółty
przygotowanie:
- Chleb kroimy w kostkę.
- Jaja wybijamy do miski, dodajemy mleko oraz przyprawy i ubijamy widelcem. Na koniec dodajemy warzywa podsmażone na półtwardo.
- Wlewamy do foremek do mufin, jeżeli nie posiadamy, można zrobić z foli aluminiowej.
- Pieczemy w piekarniku 170 C ok. 15 min.
Naleśniki po studencku
produkty na ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki wody gazowanej
- jajko
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
produkty na farsz:
- 1 puszka fasolki konserwowej
- jabłko
- 1 opakowanie sałaty mix
- ok. 200 g warzywa: papryka, pomidor
- 50 g orzechów (jakie mamy)
przygotowanie:
- Produkty na ciasto naleśnikowe mieszamy rózgą bądź widelcem.
- Smażymy naleśniki.
- Warzywa kroimy w ćwiartki.
- Fasolkę konserwową i jabłko podsmażamy lub gotujemy ok. 5 min.
- Rozcieramy łopatką lub nożem „na masło” i doprawiamy do smaku solą.
- Smarujemy naleśniki pastą z fasoli i jabłka, układamy sałatę, następnie warzywa i posypujemy orzechami (zamiast orzechów można dodać jagody lub podsmażony filet z kurczaka).
- Rolujemy.
Carbonara z boczkiem i pietruszką
produkty:
- jajo
- 100 g makaronu spaghetti
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek mały pietruszki nać
- 30 g sera twardego typu parmezan cheddar
- świeżo zmielony pieprz, sól
przygotowanie:
- Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.
- Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
- Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
- Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem.
Chakalaka
produkty:
- łyżka oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przyprawy curry w proszku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 duże marchewki (300 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 mała puszka fasolki lub zielonego groszku
przygotowanie:
- W garnku z grubym dnem na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek.
- Imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki, połowę odłożyć, połowę dodać do garnka z cebulą.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili bez pestek, przyprawę curry i tymianek, wymieszać.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do garnka, wymieszać i smażyć przez ok. 2 – 3 minuty.
- Dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną i zieloną paprykę i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 5 minut. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem oraz dodać drugą połowę imbiru.
- Wlać rozdrobnione pomidory z puszki i odcedzoną fasolkę lub groszek, wymieszać i gotować przez ok. 3 – 4 minuty.
- Można dodać mięso w postaci kurczaka.