Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 9 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
Logowanie
 
Logo Eko Lider EKO LIDER - KONKURS DLA SZKÓŁ PODSTAWOWYCH. PULA NAGRÓD - 9 000 ZŁ

Studenckie menu. Słuchaj audycji Radio od Kuchni

Fot. Agnieszka Chmielewska

Chleb posmarowany nożem i słoiki od mamy – to typowe dania w jadłospisie studenta. Czy jednak można się żywić w sposób zdrowy i tani? W Radiu od Kuchni przekonywać o tym będą Maciej Maciejewski, Ania Minkiewicz-Zaremba i jej córka-studentka Karolina.

Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników wspólnie przygotowują 3-4 dania.

Dzisiaj razem z Anią Minkiewicz-Zarembą i jej córką-studentką będą przygotowywali dania dla żaków.

Audycja Radio od Kuchni od 10 do 14.

Chleb zapiekany

produkty:

  • chleb czerstwy
  • 100g ser żółty lub twardy lub mozarella
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 100g olej, masło
  • tymianek
  • sól
  • szczypiorek albo koperek albo pietruszka
  • ok. 100g orzechy jakie posiadamy

przygotowanie:

  • Nacinamy chleb w kostkę (nie przecinając go do końca).
  • Masło rozpuszczamy.
  • Rozgniatamy i rozcieramy czosnek.
  • Kroimy szczypiorek.
  • Mieszamy czosnek i szczypior z masłem i smarujemy chleb w nacięciach
  • Wkładamy w nacięcia ser żółty oraz posiekane orzechy.
  • Pieczemy w temp. 160 C ok .10min

Zapiekanka studencka

produkty:

  • 100 g chleba
  • 3 jaja
  • 100 g warzyw (jakie posiadamy – trzeba pamiętać, że twarde warzywa np. marchew, korzeń pietruszki należy pokroić i podsmażyć)
  • ok. 100 ml mleka
  • przyprawy sól, pieprz, oregano lub bazylia
  • ser żółty

przygotowanie:

  • Chleb kroimy w kostkę.
  • Jaja wybijamy do miski, dodajemy mleko oraz przyprawy i ubijamy widelcem. Na koniec dodajemy warzywa podsmażone na półtwardo.
  • Wlewamy do foremek do mufin, jeżeli nie posiadamy, można zrobić z foli aluminiowej.
  • Pieczemy w piekarniku 170 C ok. 15 min.

Naleśniki po studencku

produkty na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki wody gazowanej
  • jajko
  • 3 łyżki oleju
  • szczypta soli

produkty na farsz:

  • 1 puszka fasolki konserwowej
  • jabłko
  • 1 opakowanie sałaty mix
  • ok. 200 g warzywa: papryka, pomidor
  • 50 g orzechów (jakie mamy)

przygotowanie:

  • Produkty na ciasto naleśnikowe mieszamy rózgą bądź widelcem.
  • Smażymy naleśniki.
  • Warzywa kroimy w ćwiartki.
  • Fasolkę konserwową i jabłko podsmażamy lub gotujemy ok. 5 min.
  • Rozcieramy łopatką lub nożem „na masło” i doprawiamy do smaku solą.
  • Smarujemy naleśniki pastą z fasoli i jabłka, układamy sałatę, następnie warzywa i posypujemy orzechami (zamiast orzechów można dodać jagody lub podsmażony filet z kurczaka).
  • Rolujemy.

Carbonara z boczkiem i pietruszką

produkty:

  • jajo
  • 100 g makaronu spaghetti
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek mały pietruszki nać
  • 30 g sera twardego typu parmezan cheddar
  • świeżo zmielony pieprz, sól

przygotowanie:

  • Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka sparzyć wrzątkiem, wbić do głębokiego talerza, doprawić solą i roztrzepać widelcem.
  • Na patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i podsmażyć na małym ogniu przez kilka minut, aż się lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki i smażyć jeszcze przez kilkanaście sekund.
  • Trzymając patelnię na małym ogniu dodać makaron i wymieszać. Odstawić z ognia, dodać połowę sera i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  • Makaron polać roztrzepanymi jajkami i wymieszać. Jajka nie mogą całkowicie się ściąć, mają utworzyć kremowy sos i tylko trochę zgęstnieć od gorącego makaronu.
  • Wyłożyć na talerze i posypać pozostałym serem.

Chakalaka

produkty:

  • łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przyprawy curry w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 duże marchewki (300 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 mała puszka fasolki lub zielonego groszku

przygotowanie:

  • W garnku z grubym dnem na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę i pokrojony na plasterki czosnek.
  • Imbir obrać i zetrzeć na małych oczkach tarki, połowę odłożyć, połowę dodać do garnka z cebulą.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili bez pestek, przyprawę curry i tymianek, wymieszać.
  • Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, dodać do garnka, wymieszać i smażyć przez ok. 2 – 3 minuty.
  • Dodać pokrojoną w kosteczkę czerwoną i zieloną paprykę i mieszając co chwilę smażyć przez ok. 5 minut. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem oraz dodać drugą połowę imbiru.
  • Wlać rozdrobnione pomidory z puszki i odcedzoną fasolkę lub groszek, wymieszać i gotować przez ok. 3 – 4 minuty.
  • Można dodać mięso w postaci kurczaka.

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w jedzenie, gotowanie, Radio od kuchni
EcoTrendy, czyli dobre i zdrowe jedzenie w olsztyńskiej Kuźni Społecznej. Trwa ostatni dzień festiwalu

W Olsztynie - drugi i ostatni dzień festiwalu jakości EcoTrendy. Imprezę, z myślą o miłośnikach jakościowej, naturalnej żywności i życia w duchu slow, zorganizował obchodzący 20-lecie...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV