Lód w cenie ryby
Inspektorzy Wojewódzkiego Inspektoratu Inspekcji Handlowej wzięli pod lupę mrożone ryby oferowane w małych oraz sieciowych sklepach naszego regionu.
Wyniki badań przesłali do wiadomości Wojewody Warmińsko-Mazurskiego. Okazało się, że wielu producentów pakujących ryby w folie lub oferujący je sklepom luzem mają tak ustawione linie technologiczne, że oferowana mrożonka zasługuje na nazwę „lód z dodatkiem ryby”.
Wyniki badań laboratoryjnych potwierdziły też gospodynie. Ich zdaniem z kilogramowej paczki mrożonej ryby można przygotować jedynie bardzo skromny obiad, bo po wylaniu rozmrożonej wody zostaje niewiele mięsa.
Inspektorzy wysłali do producentów i importerów informacje o nieprawidłowym procesie mrożenia ryb, które skutkują nadmiernym zwiększeniem masy produktu o wodę nazywaną inaczej glazurą. Ponieważ producenci najczęściej tłumaczą zaistniałą sytuację subiektywnymi odczuciami konsumentów, Wojewódzki Inspektorat Inspekcji Handlowej zdecydował, że przy ponownym pobieraniu próbek ich obecność będzie obowiązkowa. (grab/as)