Opublikowany 9 sierpnia 2023
Olsztyn, Elbląg, Ełk, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Ostróda, Pisz, Regiony, Szczytno, Węgorzewo
Olsztyn, Elbląg, Ełk, Bartoszyce, Braniewo, Aktualności, Działdowo, Aplikacja mobilna, Giżycko, Gołdap, Iława, Kętrzyn, Lidzbark Warm., Mrągowo, Nidzica, Nowe Miasto Lub., Olecko, Ostróda, Pisz, Regiony, Szczytno, Węgorzewo
Kontrole punktów gastronomicznych. Jakich uchybień jest najwięcej?
Zamiast fety – twaróg typu greckiego, mrożonki udające świeże owoce oraz maślanka wymieszana z olejem w roli śmietany – to tylko niektóre z uchybień, jakie każdego roku stwierdzają inspektorzy handlowi podczas kontroli restauracji i punktów gastronomicznych w Polsce.
Szacuje się, że w 30 proc. skontrolowanych punków gastronomicznych występują nieprawidłowości. Często dotyczą one także braku opisanej gramatury potraw. Jak podkreśla Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej w Olsztynie Krzysztof Wojciechowski, klient musi wiedzieć, ile kupuje pierogów albo jak duża będzie zamówiona zupa.
W jadłospisie powinny być także oprócz cen wypisane alergeny danej potrawy.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: I. Malewska
Redakcja: A. Niebojewska