Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 6 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kontrole punktów gastronomicznych. Jakich uchybień jest najwięcej?

Zdjęcie jest ilustracją do tekstu. Fot. Pixabay.com

Zamiast fety – twaróg typu greckiego, mrożonki udające świeże owoce oraz maślanka wymieszana z olejem w roli śmietany – to tylko niektóre z uchybień, jakie każdego roku stwierdzają inspektorzy handlowi podczas kontroli restauracji i punktów gastronomicznych w Polsce.

Szacuje się, że w 30 proc. skontrolowanych punków gastronomicznych występują nieprawidłowości. Często dotyczą one także braku opisanej gramatury potraw. Jak podkreśla Wojewódzki Inspektor Inspekcji Handlowej w Olsztynie Krzysztof Wojciechowski, klient musi wiedzieć, ile kupuje pierogów albo jak duża będzie zamówiona zupa.

W jadłospisie powinny być także oprócz cen wypisane alergeny danej potrawy.

Posłuchaj wypowiedzi

00:00 / 00:00

Autor: I. Malewska
Redakcja: A. Niebojewska

Więcej w żywność, gastronomia, kontrole, restauracja
Sanepid skontrolował punkty gastronomiczne w regionie. „Są różnego rodzaju nieprawidłowości”

17% wakacyjnych kontroli w punktach gastronomicznych na Warmii i Mazurach wykazało nieprawidłowości - poinformował sanepid. Inspektorzy odwiedzili prawie 500 barów, restauracji i stołówek. O kontrolach opowiedziała...

Zamknij
RadioOlsztynTV