Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna
Sanepid skontrolował punkty gastronomiczne w regionie. „Są różnego rodzaju nieprawidłowości”
17% wakacyjnych kontroli w punktach gastronomicznych na Warmii i Mazurach wykazało nieprawidłowości – poinformował sanepid. Inspektorzy odwiedzili prawie 500 barów, restauracji i stołówek.
O kontrolach opowiedziała Magdalena Woltmanowska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Olsztynie.
Są to różnego rodzaju nieprawidłowości związane z nieprzestrzeganiem porządku, czystości w obiekcie, z brakiem segregacji produktów spożywczych, ale również z niewłaściwym przechowywaniem ich – poza urządzeniami chłodniczymi
– wyjaśniała.
Te uchybienia na szczęście nie były – jak dotąd – poważne.
Nie było żadnego zamknięcia takiego obiektu. Nie odnotowaliśmy też żadnego zatrucia pokarmowego w wyniku spożycia pokarmów z takiej małej gastronomii
– dodała.
Kontroli było 500, ale tylko kilka nich po skargach klientów, a dokładniej 8. Niektóre się sprawdziły, inne nie. Nieprawidłowości to głównie efekt braku lub niewystarczających szkoleń pracowników sezonowych.
Bieżący porządek wynika z rotacji pracowników, bo mimo przeprowadzenia instruktażu z zakresu bezpieczeństwa żywności, czasem kuleje to, że osoby nigdy nie pracowały w żywności. Nie mają lub mają bardzo małą wiedzę na temat podstawowych zasad higieny
– podkreślała Woltmanowska.
Kontrolerzy sanepidu za nieprawidłowości w gastronomii mogą nałożyć mandat do 500 złotych albo skierować sprawę do sądu.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: M. Świniarski
Redakcja: M. Rutynowski