Kolorowe i smaczne święto dyni w Durągu
W Durągu w gminie Ostróda po raz czwarty zorganizowane zostało święto dyni. Nie zabrakło smacznych potraw, konkursów i muzyki.
Pomysłodawcą wydarzenia jest jedna z mieszkanek tej miejscowości Magdalena Muraszko. – Dynia jest jesiennym warzywem. Park w którym się znajdujemy to miejsce, które szczególnie pięknie wygląda jesienią. (…) Chcieliśmy połączyć kuchnię oraz tradycję tego regionu – powiedziała.
Kandydujący do sejmu z listy PiS wiceminister aktywów państwowych Andrzej Śliwka dodał, że tego typu spotkania są doskonałą okazją do skosztowania wyjątkowych potraw. – Święto dyni organizowane w gminie Ostróda wpisało się w kalendarz wydarzeń. Lasy Państwowe stanęły jak zawsze na wysokości zadania, podobnie jak panie z kół gospodyń wiejskich. Można skosztować znakomitych wyrobów – mówił.
W Durągu przygotowano konkurs kulinarny. Motywem przewodnim wszystkich potraw była oczywiście dynia. Jak powiedział wójt gminy wiejskiej Ostróda Bogusław Fijas, celem święta dyni jest promocja nie tylko kuchni, ale także miejsca. – Szukaliśmy wydarzenia, które by promowało to miejsce. A dynia? To pospolite, późnojesienne warzywo. Stąd wzięła się nazwa Festiwal Dyni – powiedział.
W trakcie durąskiego święta zorganizowano także konkurs na najładniej udekorowaną dynię. Na uczestników imprezy czekały też muzyczne występy na scenie. Kandydujący do Sejmu z listy PiS poseł Robert Gontarz zwrócił uwagę, że takie imprezy są doskonałą okazją do spotkania z mieszkańcami. – Piękna polska jesień oraz dynia – kolorowe warzywo. To wspaniałe wydarzenie, które integruje społeczność – mówił.
Kandydująca do senatu z listy PiS senator Bogusława Orzechowska podkreśliła, że integracja lokalnych społeczności jest bardzo ważna. – Wtedy ludzie chcą ze sobą współpracować. Chcą razem działać i tworzyć coś dobrego dla swojego środowiska – powiedziała.
Organizacja święta dyni była możliwa dzięki wsparciu finansowemu KOWR. – Wspieramy wydarzenia związane z działaniami wpływającymi na integrację mieszkańców – powiedział zastępca dyrektora warmińsko-mazurskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie Jacek Pawlik. KOWR przekazał 15 tysięcy złotych dofinansowania.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: J. Sulecki
Redakcja: A. Niebojewska