Aktualności, Aplikacja mobilna, STYL i ZDROWIE
Kiszonki mogą pomóc w walce z przeziębieniem?
Wraz z nadejściem jesieni rozpoczął się sezon przeziębień. Jest to związane ze spadkiem odporności oraz z pogodą, która często płata nam figle.
Katar, kaszel i ogólne osłabienie – to najczęstsze objawy choroby. Jak uniknąć infekcji i jak sobie z nią radzić jeśli już nas dopadnie? Warto stawiać na to co naturalne – radzi blogerka kulinarna Kama Michalska.
Warto robić kiszonki, które są znakomitym probiotykiem. A kisić można wszystko, nie tylko ogórki czy kapustę, ale także marchewkę, rzodkiewkę, pomidorki czy kalafior. Pomocna może okazać się także herbata z miodem i imbirem, który jest dostępny w prawie każdym sklepie.
A jeśli pojawia się ból gardła warto sięgnąć po płukankę z ciepłej wody i soli. Przy katarze warto natomiast zrobić inhalacje z olejku herbacianego albo tymiankowego.
Autor: I.Malewska
Redakcja: A. Podbielska
PRZECZYTAJ TAKŻE
- Zdrowe naturalne kiszonki. Przepis w Jedzeniu pod Lupą
- Trwają zbiory jesiennych ziół, które pomagają wzmocnić odporność
- Mniej infekcji grypopodobnych w regionie. Więcej osób trafia do szpitali
- Trudna sytuacja w elbląskich szpitalach. "Medycy są chorzy nie tylko na COVID-19, ale też na zwykłe przeziębienie"