Trwają zbiory jesiennych ziół, które pomagają wzmocnić odporność
Jesień to dobry czas na zbiór wielu surowców zielarskich. O tej porze roku pozyskuje się owoce, korzenie i kłącza, ale także liście i kwiaty.
To m.in. dzika róża, jarzębina i pigwa, które wzmocnią nasz układ immunologiczny, wspomogą naszą odporność i będą chronić przed jesiennymi przeziębieniami. Ku zaskoczeniu wielu osób nawet o tej porze roku możemy zbierać pokrzywę i robić z niej napary – wyjaśniała zielarka Natalia Załęska.
Jeżeli mamy w ogródku pokrzywę i ją przystrzyżemy kilkukrotnie w ciągu sezonu, ona w tym momencie odbija. Nadal jest świeża i można z niej korzystać, robić z niej napary. Polecam robić z niej sok i zamrażać w kostkach lodu. Potem takiej pokrzywy można używać do herbat, które mamy zimą. Jeśli chcemy zrobić z niej sok, to musimy dość pokaźny pęczek jej zebrać
– mówiła.
Pokrzywę można także suszyć. Tu warto jednak zadbać o czyste i suche miejsce. Dodajmy, że pokrzywa świetnie komponuje m.in. się z sokiem malinowym.
– Wiele cennych produktów znajdziemy chociażby podczas jesiennego spaceru, a następnie możemy z nich zrobić zdrowe napary – podpowiadała zielarka.
Można dodać suszonej jarzębiny, czarnego bzu, dzikiej róży. Jest ona też bodaj najbogatszą rośliną w Polsce, która ma witaminę C. Jeżyny czarne potrzebują przymrożenia – czarny bez, dzika róża, tarnina, jarzębina. To są owoce, których nie spożywamy na surowo, potrzebują obróbki termicznej – gorącej lub zimnej
– dodała.
W przypadku dzikiej róży należy przeciąć owoc i pozbyć się jego miąższu.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor I. Malewska
Redakcja: M. Rutynowski