Jedzenie gdy jesteśmy silnie zdenerwowani może nam zaszkodzić
Jedzenie, kiedy jesteśmy zestresowani i tak naprawdę nie skupiamy się na nim, tylko myślimy o trapiącym nas problemie, ma na nas zły wpływ.
Jedzenie w stresie może doprowadzić do chorób układu pokarmowego. Kiedy jesteśmy zestresowani lub przygnębieni, słabnie naturalna bariera ochronna w ścianie jelita. Kiedy mózg uznaje, że dzieje się coś złego, uruchamia tryb awaryjny. Jednym z jego elementów jest przekierowywanie energii, jaką dysponuje organizm, do mięśni i mózgu
– przestrzega psychodietetyk Elżbieta Lange i przekonuje, że najprostszym rozwiązaniem jest zaciągnięcie tzw. energetycznej pożyczki u jelit.
W efekcie zostają wyhamowane procesy trawienne, mniej krwi idzie do jelit, a one same wytwarzają mniej śluzu. Jeśli taka sytuacja trwa przez krótki czas organizm dobrze sobie z nią radzi i szybko wraca do równowagi. Ale kiedy zaczyna się przeciągać, jelita płacą za to zdrowiem. Podwyższony poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu, wywiera szeroki wpływ na nasz metabolizm, powoduje nieprawidłowe trawienie pokarmów w naszym organizmie, co może przełożyć się na dodatkowe kilogramy
– przestrzega.
Jedni stres zajadają, inni mają tak ściśnięty żołądek, że wówczas nie mogą jeść. Lange zauważa, że jedzenie w emocjach może sprawić, że stanie się ono sposobem na uspokojenie i ukojenie tych emocji.
Ponieważ dla większości z nas jest to przyjemna czynność, chętniej będziemy z niej korzystać, aby zaspokoić swoje potrzeby emocjonalne. To tylko krok to wyrobienia sobie złego nawyku. Wtedy gryzienie, przeżuwanie i połykanie będzie zagłuszać przykre doznania lub redukować napięcie
– mówi Elżbieta Lange.
Świadomość siebie i zadbanie o swoją strefę emocjonalną i potrzeby to klucz do sukcesu. Jak zauważa Lange, pomocne są tu techniki oddechowe.
Pomiędzy oddechem a psychiką istnieje ścisły związek. Rytm oddychania zmienia się pod wpływem myśli i emocji. Kiedy odczuwamy coś intensywnie np. niepokój, instynktownie spłycamy, przyśpieszamy bądź wstrzymujemy oddech. Lepiej dotleniony organizm lepiej funkcjonuje.
Autor: PAP Life
Redakcja: BSChromy
autorka: Paulina Persa