Jak przekonać młodych ludzi do jedzenia ryb? M.in o tym dyskutowali przedstawiciele branży rybackiej
Polskie rybactwo stoi przed wieloma wyzwaniami. Najważniejszymi z nich są ochrona populacji ryb w Bałtyku, kwestie związane z opłatami za wodę oraz małe spożycie ryb przez konsumentów.
Zdaniem doktora Andrzeja Lirskiego z Instytutu Rybactwa Śródlądowego akwakultura – rozwija się w naszym kraju dynamicznie:
Powszechną wiedzą staje się fakt, że połowy w morzach i oceanach spadają. Akwakultura Polska ma bardzo dobre perspektywy. W produkcji wielu gatunków jesteśmy na czołowych miejscach np. karpia czy pstrąga.
Problemem jest przekonanie młodych ludzi do jedzenia ryb. Zdaniem doktora Lirskiego powinniśmy korzystać z doświadczeń innych krajów.
Bardzo ciekawy pomysł mieli Węgrzy, którzy zauważyli, że dzieci lubią burgery. Zaczęli produkować z kształcie hamburgera, kotleciki z mięsa karpia, z bułką. Dzieciaki zaczęły jeść ryby bo to jest dla nich atrakcyjne
– opowiada doktor Lirski.
O problemach i perspektywach rybactwa w Polsce dyskutują w Sopocie uczestnicy 5. Kongresu Rybnego. To najważniejsze spotkanie przedstawicieli tej branży zgromadziło ponad 350 rybaków, przedsiębiorców i naukowców.
Źródło: IAR