Jak odżywiać się zdrowo? W szpitalu dziecięcym mówiła o tym ekspertka
W Polsce na cukrzycę chorują coraz młodsze dzieci, a przyczyną jest nadmierna ilość cukru w ich diecie. Dziś obchodzimy Światowy Dzień Walki z Cukrzycą.
W Wojewódzkim Specjalistycznym Szpitalu Dziecięcym w Olsztynie odbyła się akcja profilaktyczna, która miała przypomnieć pacjentom i ich rodzicom, jak ważna jest regularna kontrola swojego stanu zdrowia i dbanie o właściwą masę ciała. Jak podkreśliła dr inż. Anna Hinburg, dietetyk kliniczny z olsztyńskiego szpitala dziecięcego, bardzo istotne jest planowanie jedzenia w ciągu dnia.
Starać się, by pierwsze śniadanie zawsze było zjedzone w domu. Wtedy mam większą kontrolę nad tym, co moje dziecko je i ile zjadło. Jeśli dziecko jest do godz. 15-16 w szkole i nie ma ciepłego posiłku, tylko zje dopiero obiad w domu, to w szkole ma jeszcze dwa posiłki: drugie śniadanie – np. owocowa przekąska, a kanapka z warzywami, z dodatkiem mięsa lub ryby na tzw. trzecie śniadanie
– wyjaśniła.
Wojtek, młody pacjent szpitala dziecięcego w Olsztynie, doskonale wie co warto mieć w codziennej diecie, a czego należy unikać.
W swojej diecie warto mieć warzywa i owoce – pomidory, ogórki, jabłka, gruszki. Ze swojej diety najchętniej usunąłbym słodycze, słodkie napoje i chipsy
– mówił.
Swój sposób na zdrową dietę od dawna ma pani Ola.
Od 15 lat polecam kuchnię rośliną i dietę wegetariańską. Uważam, że warto zwracać uwagę na warzywa i owoce oraz unikać sztucznych składników w różnych produktach
– powiedziała.
Eksperci przypominają, że cukrzycy można uniknąć dzięki odpowiedniej diecie oraz aktywności fizycznej.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: P. Karpiszen
Redakcja: A. Niebojewska