Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 5 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Grapefruit i pomelo w audycji Jedzenie pod lupą

Fot. Ł. Sadlak

W audycji Jedzenie pod lupą królowały grapefruit i pomelo. Tym razem nasz kucharz Maciej Maciejewski miał trudny orzech do zgryzienia, by wymyślić potrawę, która składałaby się z tych dwóch owoców. I jak zawsze dał radę.

Sałata z grapefruitem/pomidorkami cherry/ serem kozim twardym oraz sosem z pomelo

Składniki:

  • 2 grapefruity
  • 1 pomarańcza
  • 1 mniejsza głowa sałaty lodowej
  • garść świeżej roszponki
  • 15 pomidorków cherry
  • 150 g sera koziego twardego (może być inny, który lubimy)

Przygotowanie:

Warzywa i owoce myjemy (cytrusy sparzamy wrzątkiem), sałatę rwiemy (lub kroimy, jeżeli sałata ma być podana od razu). Pomidorki kroimy wzdłuż na 4 części, ser kozi kroimy w zapałki, grapefruit obieramy ze skórki i filetujemy wycinając cząstki (skórek i błonek nie wyrzucamy). Tak samo postępujemy z pomarańczą. Grapefruity, pomidorki i kozi ser łączymy z sałatami dopiero po zrobieniu sosu.

sos z pomelo

Składniki:

  • połowa pomelo
  • 3  łyżeczki miodu wielokwiatowego lub lipowego
  • 3 łyżeczki musztardy dijon
  • 100 ml oleju z drugiego tłoczenia lub oliwa mniej intensywna smakowo
  • połowa cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Jeżeli potrzebujemy podnieść smaki, możemy dodać cytrynę lub miód wedle uznania.

Posłuchaj audycji Jedzenie pod lupą

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: K. Ośko

Więcej w jedzenie pod lupą
Niskokaloryczna zapiekanka w Jedzeniu pod lupą

Tym razem w Jedzeniu pod lupą nasz kucharz Maciej Maciejewski zmierzył się z arcytrudnym zadaniem. Miał stworzyć niskokaloryczną zapiekankę... i to mu się udało! Składniki: 2...

Zamknij
RadioOlsztynTV