Grapefruit i pomelo w audycji Jedzenie pod lupą
W audycji Jedzenie pod lupą królowały grapefruit i pomelo. Tym razem nasz kucharz Maciej Maciejewski miał trudny orzech do zgryzienia, by wymyślić potrawę, która składałaby się z tych dwóch owoców. I jak zawsze dał radę.
Sałata z grapefruitem/pomidorkami cherry/ serem kozim twardym oraz sosem z pomelo
Składniki:
- 2 grapefruity
- 1 pomarańcza
- 1 mniejsza głowa sałaty lodowej
- garść świeżej roszponki
- 15 pomidorków cherry
- 150 g sera koziego twardego (może być inny, który lubimy)
Przygotowanie:
Warzywa i owoce myjemy (cytrusy sparzamy wrzątkiem), sałatę rwiemy (lub kroimy, jeżeli sałata ma być podana od razu). Pomidorki kroimy wzdłuż na 4 części, ser kozi kroimy w zapałki, grapefruit obieramy ze skórki i filetujemy wycinając cząstki (skórek i błonek nie wyrzucamy). Tak samo postępujemy z pomarańczą. Grapefruity, pomidorki i kozi ser łączymy z sałatami dopiero po zrobieniu sosu.
sos z pomelo
Składniki:
- połowa pomelo
- 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego lub lipowego
- 3 łyżeczki musztardy dijon
- 100 ml oleju z drugiego tłoczenia lub oliwa mniej intensywna smakowo
- połowa cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy. Jeżeli potrzebujemy podnieść smaki, możemy dodać cytrynę lub miód wedle uznania.
Posłuchaj audycji Jedzenie pod lupą
Autor: D. Grzymska
Redakcja: K. Ośko