Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Gotowanie w ogrodzie, czyli Radio od Kuchni. Co dziś przygotują kucharz Maciej i radiowcy?

Przemysław Getka, Beata Świerkowska-Chromy, Maciej Maciejewski. Fot. Ł. Sadlak

Bób, imbir, kozi ser, makaron i ciasto francuskie – to tylko kilka składników z listy produktów przygotowanych na dzisiejsze gotowanie w cyklu Radio od Kuchni. W naszym ogrodzie na kulinarne wyżyny wejdą Beata Świerkowska-Chromy i Przemysław Getka. Przewodnikiem – jak co tydzień – będzie Maciej Maciejewski.

Wspólnymi siłami, pod czujnym okiem mistrza kuchni, przyrządzą trzy dania – dwa obiadowe i jedną przekąskę.

Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników musi przygotować 3-4 dania.

W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą przygotowywał dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej.

Czym kucharz Maciej dziś nas zaskoczy? Audycja Radio od Kuchni rusza o godzinie 10. Gotujemy do 14. Będą ciekawostki kulinarne i konkursy dla amatorów gotowania.

Fajna przekąska

Produkty:

  • 2 opakowania wstępnie zrolowanego ciasta francuskiego
  • 2 łyżki musztardy np. delikatesowej, chrzanowej (tylko nie sarepskiej)
  • 30 cienkich plasterków boczku wędzonego
  • 1 cały ser camembert w drewnianej odsłonie
  • kilka świeżych gałązek rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku (obrany i pokrojony w plasterki)
  • 1 łyżeczka oleju
  • 2 jaja
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Rozwałkowujemy ciasto francuskie na ok 0,5 cm, wycinamy duże koło, które zmieści camembert.
  • Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Układamy ser camembert na środku, nadal w drewnianym gnieździe, a ciasto smarujemy musztardą.
  • Układamy boczek wędzony dookoła sera, od środka do zewnątrz, tak, aby plastry się nie stykały.
  • Drugim ciastem francuskim przykrywamy leżące paski boczku delikatnie dociskając.
  • Delikatnie nacinamy wszystkie paski tak, aby ich nie przeciąć, rolujemy.
  • Na wierzchu camemberta wykonujemy kilka nacięć na krzyż i wbijamy w nie cienkie plasterki czosnku. Układamy gałązki rozmarynu na wierzchu i skrapiamy ser olejem.
  • Smarujemy ciasto roztrzepanymi jajami i pieczemy 12-14 minut w temperaturze 200 C (wentylator 180 C).

Fajna przekąska

Spaghetti z bobem

Produkty:

  • 250 g młodego bobu
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 3 łyżek oleju z pierwszego tłoczenia
  • lubczyk
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 ostrej papryczki
  • 1 cebula
  • kawałek korzenia świeżego imbiru
  • kilka łyżek śmietany 30%
  • sól i pieprz do smaku
  • natka pietruszki do podania (opcjonalnie bazylia lub lubczyk)

Przygotowanie:

  • Bób wrzucamy do osolonego wrzątku z lubczykiem, gotujemy około 5-15 minut (w zależności czy bób jest młody czy stary), wyławiamy, schładzamy, obieramy i miksujemy.
  • Cebulę obieramy, drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto. Na koniec dodajemy przetarty czosnek z solą, papryczkę i starty na tarce imbir. Smażymy ok. 1 minuty.
  • Dolewamy olej, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Dodajemy bób.
  • Zagotowujemy wodę, solimy, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. WAŻNE – bez dodatku oleju! Na koniec podbieramy 1/2- 2/3 szklanki wody z gotowania.
  • Makaron przelewamy przez sito. Wrzucamy do miski, dodajemy ciepły sos z bobem, wodę z gotowania i mieszamy.

Spaghetti z bobem
fot. P.Getka

Lasagne warzywna

​Sos beszamelowy

  • 50 g masła
  • 50 g mąki pszennej tortowej
  • 200 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa​

​Produkty do lasagne

  • 1 mała cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • sól himalajska
  • olej smakowy np. bazylia z pomidorem
  • 150 g makaronu na lasagne
  • 40 g świeżego szpinaku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 50 g koziego sera
  • 50g mozzarelli z zalewie – zetrzeć na tarce

Przygotowanie

Sos beszamelowy

  • w rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość bardzo dokładnie i dodajemy mleko
  • mieszamy cały czas do momentu aż sos zgęstnieje. Ważne! Gdy zaczyna gęstnieć przyśpieszamy mieszanie doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową

Przygotowanie farszu

  • Bakłażana i cukinię myjemy kroimy w kostkę około 1-2 cm solimy i odstawiamy na 5 min – chodzi o pozbycie się goryczki, zwłaszcza w bakłażanie, odsączamy na ręczniku papierowym.
  • Smażymy około 10 minut
  • Dodajemy pokrojone suszone pomidory
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy składniki w kolejności: sos beszamelowy, suchy makaron, umyty szpinak, smażone warzywa, kozi ser, makaron i beszamel
  • Na samą górę posypujemy trochę startej mozzarelli i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.

Lasagne
fot. P. Getka

Przemysław Getka, Beata Świerkowska-Chromy, Maciej Maciejewski. Fot. Ł. Sadlak

Więcej w gotowanie, przemek getka, Radio od kuchni
Czym dziś zaskoczy nas kucharz Maciej? Słuchaj audycji Radio od Kuchni

Kuchnia warmińska i ziemniak w roli głównej. Co można z niego wyczarować dodając kwiaty, owoce, zioła, grzyby, słoninę, wołowinę czy twaróg? Mistrz kuchni Maciej przyrządzi cztery...

Zamknij
RadioOlsztynTV