Gotowanie w ogrodzie, czyli Radio od Kuchni. Co dziś przygotują kucharz Maciej i radiowcy?
Bób, imbir, kozi ser, makaron i ciasto francuskie – to tylko kilka składników z listy produktów przygotowanych na dzisiejsze gotowanie w cyklu Radio od Kuchni. W naszym ogrodzie na kulinarne wyżyny wejdą Beata Świerkowska-Chromy i Przemysław Getka. Przewodnikiem – jak co tydzień – będzie Maciej Maciejewski.
Wspólnymi siłami, pod czujnym okiem mistrza kuchni, przyrządzą trzy dania – dwa obiadowe i jedną przekąskę.
Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników musi przygotować 3-4 dania.
W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęła po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą przygotowywał dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy. Z Beatą Gajlewską i Pawłem Karpiszenem odkrył na nowo kuchnię warmińską z ziemniakami w roli głównej.
Czym kucharz Maciej dziś nas zaskoczy? Audycja Radio od Kuchni rusza o godzinie 10. Gotujemy do 14. Będą ciekawostki kulinarne i konkursy dla amatorów gotowania.
Fajna przekąska
Produkty:
- 2 opakowania wstępnie zrolowanego ciasta francuskiego
- 2 łyżki musztardy np. delikatesowej, chrzanowej (tylko nie sarepskiej)
- 30 cienkich plasterków boczku wędzonego
- 1 cały ser camembert w drewnianej odsłonie
- kilka świeżych gałązek rozmarynu
- 1 ząbek czosnku (obrany i pokrojony w plasterki)
- 1 łyżeczka oleju
- 2 jaja
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
- Rozwałkowujemy ciasto francuskie na ok 0,5 cm, wycinamy duże koło, które zmieści camembert.
- Wykładamy blachę papierem do pieczenia. Układamy ser camembert na środku, nadal w drewnianym gnieździe, a ciasto smarujemy musztardą.
- Układamy boczek wędzony dookoła sera, od środka do zewnątrz, tak, aby plastry się nie stykały.
- Drugim ciastem francuskim przykrywamy leżące paski boczku delikatnie dociskając.
- Delikatnie nacinamy wszystkie paski tak, aby ich nie przeciąć, rolujemy.
- Na wierzchu camemberta wykonujemy kilka nacięć na krzyż i wbijamy w nie cienkie plasterki czosnku. Układamy gałązki rozmarynu na wierzchu i skrapiamy ser olejem.
- Smarujemy ciasto roztrzepanymi jajami i pieczemy 12-14 minut w temperaturze 200 C (wentylator 180 C).

Fajna przekąska
Spaghetti z bobem
Produkty:
- 250 g młodego bobu
- 250 g makaronu spaghetti
- 3 łyżek oleju z pierwszego tłoczenia
- lubczyk
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 ostrej papryczki
- 1 cebula
- kawałek korzenia świeżego imbiru
- kilka łyżek śmietany 30%
- sól i pieprz do smaku
- natka pietruszki do podania (opcjonalnie bazylia lub lubczyk)
Przygotowanie:
- Bób wrzucamy do osolonego wrzątku z lubczykiem, gotujemy około 5-15 minut (w zależności czy bób jest młody czy stary), wyławiamy, schładzamy, obieramy i miksujemy.
- Cebulę obieramy, drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na złoto. Na koniec dodajemy przetarty czosnek z solą, papryczkę i starty na tarce imbir. Smażymy ok. 1 minuty.
- Dolewamy olej, dodajemy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Dodajemy bób.
- Zagotowujemy wodę, solimy, wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. WAŻNE – bez dodatku oleju! Na koniec podbieramy 1/2- 2/3 szklanki wody z gotowania.
- Makaron przelewamy przez sito. Wrzucamy do miski, dodajemy ciepły sos z bobem, wodę z gotowania i mieszamy.

Spaghetti z bobem
fot. P.Getka
Lasagne warzywna
Sos beszamelowy
- 50 g masła
- 50 g mąki pszennej tortowej
- 200 ml mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Produkty do lasagne
- 1 mała cukinia
- 1 mały bakłażan
- sól himalajska
- olej smakowy np. bazylia z pomidorem
- 150 g makaronu na lasagne
- 40 g świeżego szpinaku
- 100 g suszonych pomidorów
- 50 g koziego sera
- 50g mozzarelli z zalewie – zetrzeć na tarce
Przygotowanie
Sos beszamelowy
- w rondlu rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy całość bardzo dokładnie i dodajemy mleko
- mieszamy cały czas do momentu aż sos zgęstnieje. Ważne! Gdy zaczyna gęstnieć przyśpieszamy mieszanie doprawiamy solą pieprzem i gałką muszkatołową
Przygotowanie farszu
- Bakłażana i cukinię myjemy kroimy w kostkę około 1-2 cm solimy i odstawiamy na 5 min – chodzi o pozbycie się goryczki, zwłaszcza w bakłażanie, odsączamy na ręczniku papierowym.
- Smażymy około 10 minut
- Dodajemy pokrojone suszone pomidory
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy składniki w kolejności: sos beszamelowy, suchy makaron, umyty szpinak, smażone warzywa, kozi ser, makaron i beszamel
- Na samą górę posypujemy trochę startej mozzarelli i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut.

Lasagne
fot. P. Getka

Przemysław Getka, Beata Świerkowska-Chromy, Maciej Maciejewski. Fot. Ł. Sadlak