Czym dziś zaskoczy nas kucharz Maciej? Słuchaj audycji Radio od Kuchni
Kuchnia warmińska i ziemniak w roli głównej. Co można z niego wyczarować dodając kwiaty, owoce, zioła, grzyby, słoninę, wołowinę czy twaróg? Mistrz kuchni Maciej przyrządzi cztery przepyszne dania. Produkty dostarczą i pomogą w gotowaniu Beata Gajlewska i Paweł Karpiszen.
Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników musi przygotować 3-4 dania.
W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia nasza koleżanka Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęli po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą przygotowywał dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy.
Czym kucharz Maciej dziś nas zaskoczy? Audycja Radio od Kuchni rusza o godzinie 10. Gotujemy do 14. Będą ciekawostki kulinarne i konkursy dla amatorów gotowania.
Kuchnia warmińska – plince z pomaćką warmińską
Produkty
- 0,250 kg ziemniaków
- 1 jajo
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mleka
- sól pieprz czarny
- boczek surowy wędzony
- 0,150 kg twarogu
- 0,100 g kwaśnej śmietany
- pęczek (mały) szczypioru
- 2 średnie ząbki czosnku
- pęczek (mały) natki pietruszki
Przygotowanie
- przygotujemy pomoćkę: cebulę bardzo drobno siekamy, do śmietany dodajemy roztarty ser oraz roztarty z solą czosnek. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
- ziemniaki ścieramy na drobnej tarce razem z cebulą, odciskamy wodę. Masę zaparzamy wrzącym mlekiem. Po chwili dodajemy jajo i mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem.
- smażymy placki z obydwu stron na złoty kolor.
- plastry boczku pieczemy w 170 st C około 10 minut.
- na placek kładziemy upieczony na chrupko boczek, przykrywamy drugim plackiem i nakładamy pomaćkę warmińską.
Kartacze
Produkty
- 0,5 kg ziemniaków surowych
- 0,25 kg ziemniaków ugotowanych
- 30 dag wołowiny
- 1 jajko
- sól do smaku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju
Ponadto do pokraszenia
- boczek surowy
- słonina
- lub cebulka smażona (wg uznania)
Przygotowanie
- cebulę drobno siekamy i przesmażamy na gorącej patelni;
- do zmielonego mięsa dodajemy przestudzona cebulę i doprawiamy solą i pieprzem;
- ziemniaki po ugotowaniu przeciskamy przez praskę i studzimy;
- ziemniaki surowe trzemy na tarce z drobnymi oczkami i przelewamy do miski wyłożonej bawełnianą ściereczką, mocno odciskamy sok (nie wylewamy go, tylko odczekujemy aż na dnie osiądzie skrobia ziemniaczana);
- dodajemy ugotowane ziemniaki, jajo, sól i wyrabiamy ciasto (konsystencja powinna być zwarta);
- gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut;
- w trakcie gotowania przygotowujemy skreczkę czyli boczek smażony na słoninie.
Farszynki z grzybami na sałacie z kwiatów
Produkty na ciasto
- 0,250 kg ziemniaków gotowanych
- 0,040 kg mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
Produkty na farsz
- grzyby suszone
- 1 mała cebula
- sól
- pieprz
- 0,050 kg masła
Przygotowanie
- ziemniaki gotujemy w mundurkach i po obraniu przeciskamy przez praskę;
- dodajemy żółtko, sól i mąkę;
- wyrabiamy ciasto;
- namaczamy grzyby i podsmażamy z cebulką na maśle – wszystko drobno pokrojone;
- faszerujemy i formujemy farszynki, a na koniec smażymy do uzyskania złocistego koloru;
- opcjonalnie z wody przygotowujemy sos: podsmażamy cebulę, dodajemy wodę z grzybów, redukujemy i dodajemy śmietanę 30%, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałata z kwiatów
Produkty
- 0,05 kg rukoli lub liści mniszka lekarskiego (młode)
- kwiaty nasturcji, bratków itp.
- 0,5 kg awokado
- 1 jajko
- granat
Przygotowanie
- wszystkie składniki myjemy, awokado kroimy i przekładamy do miski
sos - 1 pęczek pietruszki
- 0,5 mango
- 1 pęczek kolendry
- 1 łyżeczka musztarda np. dijon delikatesowa rosyjska
- 1 łyżeczka miodu
- sok z cytryny 0,5 cytryny
- około 100 ml oleju
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- wszystkie składniki wrzucamy do blendera (oprócz oleju), oczywiście po umyciu. Miksujemy, jednocześnie dolewając oleju.