Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 16 °C pogoda dziś
JUTRO: 17 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Czym dziś zaskoczy nas kucharz Maciej? Słuchaj audycji Radio od Kuchni


Kuchnia warmińska i ziemniak w roli głównej. Co można z niego wyczarować dodając kwiaty, owoce, zioła, grzyby, słoninę, wołowinę czy twaróg? Mistrz kuchni Maciej przyrządzi cztery przepyszne dania. Produkty dostarczą i pomogą w gotowaniu Beata Gajlewska i Paweł Karpiszen.

Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników musi przygotować 3-4 dania.

W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia nasza koleżanka Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęli po przepisy dań średniowiecznych. Z Anną Minkiewicz-Zarembą przygotowywał dania śniadaniowe, a z Joanną Golon między innymi burgery z buraków, rybę z grzybami i jarmużowe chipsy.

Czym kucharz Maciej dziś nas zaskoczy? Audycja Radio od Kuchni rusza o godzinie 10. Gotujemy do 14. Będą ciekawostki kulinarne i konkursy dla amatorów gotowania.

Kuchnia warmińska – plince z pomaćką warmińską

Produkty

  • 0,250 kg ziemniaków
  • 1 jajo
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mleka
  • sól pieprz czarny
  • boczek surowy wędzony
  • 0,150 kg twarogu
  • 0,100 g kwaśnej śmietany
  • pęczek (mały) szczypioru
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • pęczek (mały) natki pietruszki

Przygotowanie

  • przygotujemy pomoćkę: cebulę bardzo drobno siekamy, do śmietany dodajemy roztarty ser oraz roztarty z solą czosnek. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  • ziemniaki ścieramy na drobnej tarce razem z cebulą, odciskamy wodę. Masę zaparzamy wrzącym mlekiem. Po chwili dodajemy jajo i mąkę. Doprawiamy solą, pieprzem.
  • smażymy placki z obydwu stron na złoty kolor.
  • plastry boczku pieczemy w 170 st C około 10 minut.
  • na placek kładziemy upieczony na chrupko boczek, przykrywamy drugim plackiem i nakładamy pomaćkę warmińską.

Kartacze

Produkty

  • 0,5 kg ziemniaków surowych
  • 0,25 kg ziemniaków ugotowanych
  • 30 dag wołowiny
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka oleju

Ponadto do pokraszenia

  • boczek surowy
  • słonina
  • lub cebulka smażona (wg uznania)

Przygotowanie

  • cebulę drobno siekamy i przesmażamy na gorącej patelni;
  • do zmielonego mięsa dodajemy przestudzona cebulę i doprawiamy solą i pieprzem;
  • ziemniaki po ugotowaniu przeciskamy przez praskę i studzimy;
  • ziemniaki surowe trzemy na tarce z drobnymi oczkami i przelewamy do miski wyłożonej bawełnianą ściereczką, mocno odciskamy sok (nie wylewamy go, tylko odczekujemy aż na dnie osiądzie skrobia ziemniaczana);
  • dodajemy ugotowane ziemniaki, jajo, sól i wyrabiamy ciasto (konsystencja powinna być zwarta);
  • gotujemy w osolonej wodzie około 20 minut;
  • w trakcie gotowania przygotowujemy skreczkę czyli boczek smażony na słoninie.

 

Kartacze

Farszynki z grzybami na sałacie z kwiatów

Produkty na ciasto

  • 0,250 kg ziemniaków gotowanych
  • 0,040 kg mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Produkty na farsz

  • grzyby suszone
  • 1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • 0,050 kg masła

Przygotowanie

  • ziemniaki gotujemy w mundurkach i po obraniu przeciskamy przez praskę;
  • dodajemy żółtko, sól i mąkę;
  • wyrabiamy ciasto;
  • namaczamy grzyby i podsmażamy z cebulką na maśle – wszystko drobno pokrojone;
  • faszerujemy i formujemy farszynki, a na koniec smażymy do uzyskania złocistego koloru;
  • opcjonalnie z wody przygotowujemy sos: podsmażamy cebulę, dodajemy wodę z grzybów, redukujemy i dodajemy śmietanę 30%, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Farszynki z grzybami

Sałata z kwiatów

Produkty

  • 0,05 kg rukoli lub liści mniszka lekarskiego (młode)
  • kwiaty nasturcji, bratków itp.
  • 0,5 kg awokado
  • 1 jajko
  • granat

Przygotowanie

  • wszystkie składniki myjemy, awokado kroimy i przekładamy do miski
    sos
  • 1 pęczek pietruszki
  • 0,5 mango
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżeczka musztarda np. dijon delikatesowa rosyjska
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny 0,5 cytryny
  • około 100 ml oleju
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  • wszystkie składniki wrzucamy do blendera (oprócz oleju), oczywiście po umyciu. Miksujemy, jednocześnie dolewając oleju.
  • Sałata z kwiatów

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w gotowanie, przepisy, video, Dania, Radio od kuchni, Maciej
Wyłudzili VAT w wysokości 35 milionów złotych. Są kolejne zatrzymania w sprawie karuzeli podatkowej [ZDJĘCIA, WIDEO]

Warmińsko-mazurski oddział Krajowej Administracji Skarbowej i śląska Policja zatrzymały kolejnych członków zorganizowanej grupy przestępczej, która wyłudzała VAT. Straty Skarbu Państwa w całej wielowątkowej sprawie, prowadzonej od...

Zamknij
/RadioOlsztyn
RadioOlsztynTV