Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 13 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Francuski smalec z dnia otwartego w Jedzeniu pod Lupą

Fot. P. Getka

W Jedzeniu pod Lupą spełniamy życzenie słuchaczy, którzy odwiedzili nas podczas dnia otwartego. W trakcie wycieczki gości poczęstowaliśmy wykwintnym smalcem, przygotowanym przez naszego zaprzyjaźnionego kucharza Dariusza Barygę.

Słuchaczom tak bardzo smakowało, że prawie każdy prosił o przepis. Nie było wtedy na to czasu, dlatego jest tu i teraz.

Smalec po francusku czyli rillettes

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki lub szynki,
  • 1 udo gęsie
  • 1 udko z indyka
  • 600 g słoniny lub smalcu
  • 4 cebule
  • 3 jabłka
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 liście laurowe
  • 2 garście majeranku

Przygotowanie:

Do garnka wrzucamy smalec lub pokrojoną w kostkę skłonię. Podgrzewamy. Mięso kroimy w grubą kostkę około 4-5cm, podpiekamy w piekarniku około 20 minut w 190 stopniach i dorzucamy do tłuszczu. Dodajemy sól, czosnek, starte jabłka, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, liście laurowe, rozmaryn i tymianek. Na malutkim ogniu dusimy około 4-6 godzin. Pod koniec dodajemy 2 garście tartego majeranku. Po tym czasie mięso rozdrabniamy, inaczej – szarpiemy np. dwoma widelcami. Właściwie samo się rozpada. Przekładamy do naczynia albo jeszcze gorące do słoiczków i zakręcamy. Słoiczki ładnie się zamkną i wciągną wieczka. Tak przygotowane rillettes można przechowywać kilka tygodni w lodowce. Możemy podawać z ogórkiem kiszonym, marynowaną cebulą czerwoną i pieczywem.

Redakcja: K. Ośko za D. Grzymska

Więcej w jedzenie pod lupą
Produkty bez laktozy. Słuchaj Jedzenia pod Lupą

Czy musimy zrezygnować z nabiału, jeżeli cierpimy na nietolerancję laktozy? Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej Jedzenie pod Lupą. Nasz zaprzyjaźniony kucharz - Dariusz Baryga - udowadnia, że...

Zamknij
RadioOlsztynTV