EcoTrendy, czyli dobre i zdrowe jedzenie w olsztyńskiej Kuźni Społecznej. Trwa ostatni dzień festiwalu
W Olsztynie – drugi i ostatni dzień festiwalu jakości EcoTrendy. Imprezę, z myślą o miłośnikach jakościowej, naturalnej żywności i życia w duchu slow, zorganizował obchodzący 20-lecie Bank Żywności.
W Kuźni Społecznej przy ulicy Marka Kotańskiego odbywają się warsztaty i panele dyskusyjne, jest też ryneczek produktów regionalnych – nie tylko spożywczych. Obecna sytuacja sprzyja powrotowi do naturalnej żywności – uważa Mateusz Czuryłło z olsztyńskiego Banku Żywności.
Lokalne produkty to idealne składniki kuchni nawet z najdalszych zakątków świata – przekonuje Ola Czuryłło.
Od 13:00 do 15:00 zaplanowano warsztaty Zero Waste, czyli gotuję i nie marnuję. Z kolei od 16:00 do 18:00 smakosze wezmą udział w spotkaniu „Bosko bo włosko – włoskie smaki w oparciu o produkt regionalny”. Później (17:00-19:00) odbędą się pokazy kulinarne pod hasłem „Produkt lokalny – ryby w naszej kuchni”. Festiwal jakości EcoTrendy zakończą wieczorem (19:00-21:00) warsztaty z sommelierem „Podróż po świecie win”.
Autor: P. Karpiszen
Redakcja: A. Dybcio