Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Nidzica, Region, Regiony
Dożynki w Janowcu połączono ze świętem ziemniaka
Muzycznie, sportowo i smacznie. Na stadionie w Kucach koło Janowca Kościelnego zorganizowano 37. Gminne Święto Pieczonego Ziemniaka.
– Nieprzypadkowo bohaterem imprezy dożynkowej jest ziemniak – przyznał dyrektor Samorządowego Ośrodka Kultury w Janowcu Kościelnym Waldemar Pyracki.
To było kiedyś tzw. zagłębie ziemniaka. Żeby dalej czcić i honorować tradycję poszliśmy w kierunku, aby dożynki w Janowcu kojarzyły się z ziemniakiem. Może mniej rolniczo, ale za to w innych aspektach. Jest logo ziemniaka, są też maskotki z ziemniaka. W tym roku zrobiliśmy też przypinki, magnesy i kubeczki. Ziemniak jest rozpoznawalnym wizerunkiem Janowca Kościelnego.
– powiedział.
Jak przyznała obecna na imprezie wiceminister rozwoju i technologii Olga Semeniuk-Patkowska, ziemniak to tradycja polskiej kuchni.
Masa ziemniaczana w kartaczach jest podstawą, a ziemniak jest tradycją polskiej kuchni. Jestem tu po to, żeby rozmawiać z mieszkańcami na poziomie lokalnym o tym, co można zrobić, żeby ulepszyć ten region. Z drugiej strony mam ogromny szacunek dla rolników. Rolnicy to nie tylko zabezpieczenie żywności, ale przede wszystkim jakość tej żywności
– zaznaczyła.
Wiceminister spraw wewnętrznych i administracji Błażej Poboży dziękował rolnikom za ich trud.
Bardzo lubię czas, kiedy lato się kończy i podsumowujemy tegoroczne plony i – przede wszystkim – dziękujemy. W krótkim wystąpieniu redukuję je do jednego prostego słowa dziękuję. Zawsze zwracam uwagę na kwestię bezpieczeństwa. Bezpieczeństwo wewnętrzne, które zapewniamy jest bardzo istotne, ale równie istotne jest bezpieczeństwo żywnościowe
– powiedział.
Podczas dożynek można było posmakować regionalnych przysmaków serwowanych przez Koła Gospodyń Wiejskich oraz mieszkańców. Na stadionie były także stoiska edukacyjne, między innymi Nadleśnictwa Nidzica.
37. Gminne Święto Pieczonego Ziemniaka zwieńczył konkurs sołectw i seria wieczornych koncertów.
Posłuchaj wypowiedzi
Autor: P. Świniarski
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy