Dobre Miasto stolicą regionalnych smaków. Rywalizowały tam koła gospodyń wiejskich
Węgorz w sosie koperkowym – to zwycięskie danie autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Bartołtach Wielkich, które wygrało 6. odsłonę tegorocznej Bitwy Regionów na Warmii i Mazurach.
Do Dobrego Miasta zjechały koła gospodyń z powiatów olsztyńskiego i nidzickiego. Prezentowały profesjonalnemu jury swoje popisowe kulinarne dzieła – powiedziała Bożena Bolanowski z Koła Gospodyń Wiejskich w Bartołtach Wielkich.
Tuż za węgorzem w sosie koperkowym uplasował się ziemniak warmiński – danie, które w Kole Gospodyń Jesionowianki przygotował Jan Osowski.
W trakcie Bitwy Regionów prezentujemy to, co najlepiej smakuje – przekonywała Agnieszka Badurowicz z koła w Piotraszewie Kreatywne Babki.
Co ważne, potrawy powstają na bazie lokalnych produktów – podkreślił zastępca dyrektora oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Olsztynie Jacek Pawlik.
Rywalizacja kół gospodyń to nawiązanie do naszych tradycji – stwierdził wojewoda warmińsko-mazurski Artur Chojecki.
Bitwa Regionów była okazją by się spotkać i wspólnie spędzić czas – powiedziała posłanka PiS Iwona Arent.
Zwycięskie koło gospodyń przeszło do kolejnego etapu – czyli rywalizacji wojewódzkiej. Konkurs organizowany jest przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
Komisja konkursowa, w której skład wchodzą lokalni eksperci kulinarni, ocenia potrawy, przyznając im odpowiednią punktację. W ten sposób koła gospodyń wiejskich zajmują miejsca w rankingu wojewódzkim. Do półfinału przejdzie maksymalnie 10 zespołów z województwa z najwyższą liczbą zdobytych punktów.
W ubiegłorocznej ogólnopolskiej edycji konkursu zwyciężyło koło gospodyń wiejskich z Durąga (powiat ostródzki).
Autor: A. Skrago / Ł. Sadlak
Redakcja: K. Ośko