Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 8 °C pogoda dziś
JUTRO: 8 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Czym zaskoczy nas kucharz Maciej? Słuchaj audycji Radio od Kuchni

Fot. Ł. Sadlak

Dorsz, grzyby, jarmuż, czosnek – m.in. z takimi produktami przyszła dziś do radia nasza koleżanka Joanna Golon. Jakie dania ugotuje z tego mistrz kuchni Maciej? Słuchajcie audycji Radio od kuchni dziś od 10.

Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników musi przygotować 3-4 dania.

W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia nasza koleżanka Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęli po przepisy dań średniowiecznych. Tydzień temu kucharz Maciej oraz Anna Minkiewicz – Zaremba przygotowywali dania śniadaniowe.

Czym zaskoczy nas dziś kucharz Maciej podczas gotowania z Joanną Golon? Słuchajcie audycji od 10.00 do 14.00. Będą ciekawostki kulinarne, ale i konkursy dla amatorów gotowania.

Bitki wołowe po mazursku

Produkty:

  • 400g wołowiny (najlepiej zrazowa górna ),
  • 100g cebuli,
  • mąka,
  • grzyby świeże ( najlepiej kapelusze),
  • sól,
  • pieprz,
  • musztarda.

Przygotowanie:

  • Wołowinę rozbić młotkiem dość cienko i obtoczyć mąką.
  • Tak przygotowane mięso usmażyć na słoninie.
  • Dodać cebulę pokrojoną w piórka.
  • Całość podlać wodą i dusić pod przykryciem.
  • na drugiej patelni podgrzać tłuszcz i usmażyć grzyby.
  • Po zakończonym procesie duszenia dodać grzyby ( ok 1h do miękkości mięsa).
  • Układać naprzemiennie w kolejności: mięso – cebula – grzyby – mięso.
  • smacznego.

Burgery z burakami

Ciasto na bułki:

  • 250 g mąki tortowej,
  • 12,5 g drożdży świeżych,
  • łyżeczka cukru,
  • 150 ml mleka,
  • 25 g masła,
  • 1 jajo.

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.
  • Drożdże (ocieplone w temperaturze pokojowej) pokruszyć i wsypać do kubka. Dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć dokładnie łyżeczką. Wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Poczekać, aż rozczyn wyrośnie.
  • Przelać go do miski z mąką i zacząć delikatnie mieszać łyżką. Stopniowo wlewać resztę ciepłego mleka, cały czas mieszając łyżką.
  • Dodać cukier, jajko i dalej mieszać składniki, następnie zacząć wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut (lub 10 minut hakiem miksera planetarnego).
  • Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około 1 godzinę.
  • Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę je powygniatać. Podzielić na 10 części i uformować 10 kulek, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  • Wyrośnięte bułeczki posmarować pędzelkiem żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec przez 15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Burgery z buraka

Produkty:

  • 1 duży burak,
  • 2 łyżki mąki,
  • jajo,
  • 1 duży ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • cytryna.

Przygotowanie:

  • Buraka obrać, umyć i potarkować.
  • Do miski z burakiem dodać pozostałe składniki.
  • Całość wymieszać i uformować burgery.
  • Smażyć lub piec (pieczemy w temperaturze 170C ok 15min).

Pozostałe produkty:

  • parę listków pokrzywy,
  • cebula czerwona,
  • rukola,
  • ogórek konserwowy,
  • sosy które lubimy.

Przygotowanie

  • Bułki przekroić na pół i posmarować sosem.
  • Na bułce posmarowanej sosem ułożyć rukolę, burgera, pokrzywę.
  • Przykryć drugą połówką bułki.

Dorsz w maśle z grzybami suszonymi

Produkty:

  •  400g dorsz atlantycki;
  • sól wędzona;
  • pieprz czarny;
  • 0,5 kg masła klarowanego;
  • 100 g suszonych grzybów;
  • 0,05 kg masła;
  • 3 liście laurowe;
  • parę ziarenek ziela angielskiego;
  • 0,05 kg cebuli.

Przygotowanie:

  • Dorsza delikatnie umyć.
  • Rozgrzać masło klarowane, dodać liście laurowe i ziele oraz sól.
  • Włożyć delikatnie na masło klarowane dorsza (nie może się gotować).
  • Grzyby namoczyć w wodzie odcisnąć i zmiksować razem z cebulą lekko podsmażoną i twardym masłem w kostce.
  • Uformować z grzybów rulon przy pomocy folii spożywczej mocno ściskając.
  • Wyciągnąć dorsza i posypać solą wędzoną i pieprzem.
  • Pokroić rulon z suszonych grzybów i obłożyć nimi dorsza.

Jarmuż chipsy

Produkty:

  • 6 liści jarmużu,
  • 6 łyżek oliwy,
  • papryka wędzona mielona,
  • sól wędzona,
  • czosnek w proszku.

Przygotowanie:

  • Jarmuż umyć i odsączyć bardzo dokładnie z wody.
  • W misce przygotować oliwę, czosnek, sól wędzoną i paprykę wędzoną. Wszystko wymieszać.
  • Nagrzać piekarnik do temp. 140C. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia.
  • Liście jarmużu maczać w oliwie i układać na blaszce.
  • Piec ok. 8 min (w zależności od piekarnika można je w trakcie obrócić i dopiec z drugiej strony).

Burgery z burakami

Dorsz w maśle z suszonymi grzybami

Bitki wołowe po mazursku

Chipsy z jarmużu

Redakcja: Ł. Sadlak

Więcej w maciejewski, Radio od kuchni
Radio od Kuchni. Dziś kolejny odcinek gotowania na antenie

Dziś kolejna odsłona audycji „Radio od kuchni”. Kucharz Maciej ponownie stanie przed kulinarnym wyzwaniem. Tym razem z koszem produktów do programu zawita nasza koleżanka Anna Minkiewicz-Zaremba....

Zamknij
RadioOlsztynTV