Czym zaskoczy nas kucharz Maciej? Słuchaj audycji Radio od Kuchni
Dorsz, grzyby, jarmuż, czosnek – m.in. z takimi produktami przyszła dziś do radia nasza koleżanka Joanna Golon. Jakie dania ugotuje z tego mistrz kuchni Maciej? Słuchajcie audycji Radio od kuchni dziś od 10.
Kucharz Maciej w każdą środę przyjmuje kulinarne wyzwanie od naszych radiowych koleżanek i kolegów. Z zakupionych składników musi przygotować 3-4 dania.
W premierowej audycji z koszem pełnym zakupów przyszła do radia nasza koleżanka Dorota Grzymska. Wspólnie przygotowali potrawy z produktów sezonowych. W kolejnym odcinku Wioletta Zalewska-Szmit wraz z kucharzem sięgnęli po przepisy dań średniowiecznych. Tydzień temu kucharz Maciej oraz Anna Minkiewicz – Zaremba przygotowywali dania śniadaniowe.
Czym zaskoczy nas dziś kucharz Maciej podczas gotowania z Joanną Golon? Słuchajcie audycji od 10.00 do 14.00. Będą ciekawostki kulinarne, ale i konkursy dla amatorów gotowania.
Bitki wołowe po mazursku
Produkty:
- 400g wołowiny (najlepiej zrazowa górna ),
- 100g cebuli,
- mąka,
- grzyby świeże ( najlepiej kapelusze),
- sól,
- pieprz,
- musztarda.
Przygotowanie:
- Wołowinę rozbić młotkiem dość cienko i obtoczyć mąką.
- Tak przygotowane mięso usmażyć na słoninie.
- Dodać cebulę pokrojoną w piórka.
- Całość podlać wodą i dusić pod przykryciem.
- na drugiej patelni podgrzać tłuszcz i usmażyć grzyby.
- Po zakończonym procesie duszenia dodać grzyby ( ok 1h do miękkości mięsa).
- Układać naprzemiennie w kolejności: mięso – cebula – grzyby – mięso.
- smacznego.
Burgery z burakami
Ciasto na bułki:
- 250 g mąki tortowej,
- 12,5 g drożdży świeżych,
- łyżeczka cukru,
- 150 ml mleka,
- 25 g masła,
- 1 jajo.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i wymieszać.
- Drożdże (ocieplone w temperaturze pokojowej) pokruszyć i wsypać do kubka. Dodać łyżeczkę cukru i rozetrzeć dokładnie łyżeczką. Wlać pół szklanki ciepłego mleka, dodać łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Poczekać, aż rozczyn wyrośnie.
- Przelać go do miski z mąką i zacząć delikatnie mieszać łyżką. Stopniowo wlewać resztę ciepłego mleka, cały czas mieszając łyżką.
- Dodać cukier, jajko i dalej mieszać składniki, następnie zacząć wyrabiać ciasto. W międzyczasie, gdy ciasto będzie już jednolite, dodać roztopione masło. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastyczne, przez ok. 15 minut (lub 10 minut hakiem miksera planetarnego).
- Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem ze ściereczki na około 1 godzinę.
- Po tym czasie wyjąć ciasto na podsypaną mąką stolnicę i chwilę je powygniatać. Podzielić na 10 części i uformować 10 kulek, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia i delikatnie spłaszczyć dłonią. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
- Wyrośnięte bułeczki posmarować pędzelkiem żółtkiem wymieszanym z mlekiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Piec przez 15 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Burgery z buraka
Produkty:
- 1 duży burak,
- 2 łyżki mąki,
- jajo,
- 1 duży ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- cytryna.
Przygotowanie:
- Buraka obrać, umyć i potarkować.
- Do miski z burakiem dodać pozostałe składniki.
- Całość wymieszać i uformować burgery.
- Smażyć lub piec (pieczemy w temperaturze 170C ok 15min).
Pozostałe produkty:
- parę listków pokrzywy,
- cebula czerwona,
- rukola,
- ogórek konserwowy,
- sosy które lubimy.
Przygotowanie
- Bułki przekroić na pół i posmarować sosem.
- Na bułce posmarowanej sosem ułożyć rukolę, burgera, pokrzywę.
- Przykryć drugą połówką bułki.
Dorsz w maśle z grzybami suszonymi
Produkty:
- 400g dorsz atlantycki;
- sól wędzona;
- pieprz czarny;
- 0,5 kg masła klarowanego;
- 100 g suszonych grzybów;
- 0,05 kg masła;
- 3 liście laurowe;
- parę ziarenek ziela angielskiego;
- 0,05 kg cebuli.
Przygotowanie:
- Dorsza delikatnie umyć.
- Rozgrzać masło klarowane, dodać liście laurowe i ziele oraz sól.
- Włożyć delikatnie na masło klarowane dorsza (nie może się gotować).
- Grzyby namoczyć w wodzie odcisnąć i zmiksować razem z cebulą lekko podsmażoną i twardym masłem w kostce.
- Uformować z grzybów rulon przy pomocy folii spożywczej mocno ściskając.
- Wyciągnąć dorsza i posypać solą wędzoną i pieprzem.
- Pokroić rulon z suszonych grzybów i obłożyć nimi dorsza.
Jarmuż chipsy
Produkty:
- 6 liści jarmużu,
- 6 łyżek oliwy,
- papryka wędzona mielona,
- sól wędzona,
- czosnek w proszku.
Przygotowanie:
- Jarmuż umyć i odsączyć bardzo dokładnie z wody.
- W misce przygotować oliwę, czosnek, sól wędzoną i paprykę wędzoną. Wszystko wymieszać.
- Nagrzać piekarnik do temp. 140C. Na blaszce rozłożyć papier do pieczenia.
- Liście jarmużu maczać w oliwie i układać na blaszce.
- Piec ok. 8 min (w zależności od piekarnika można je w trakcie obrócić i dopiec z drugiej strony).
Redakcja: Ł. Sadlak