Czarna na trawienie, mleczna na deser. Jaką kawę wybrać na święta?
Czarna kawa wspomaga trawienie, dlatego warto, aby w świątecznym menu znalazło się espresso. Tym, którzy wolą mleczną wersję kawy, Anna Oleksak poleca osłodzić ją np. syropem kasztanowym, która może zastąpić deser albo świetnie będzie pasować np. do sernika.
Jak przyznaje Anna Oleksak, coffee ambassador Nespresso, święta to wspaniała okazja do napicia się kawy z rodziną i najbliższymi. W okresie świątecznym jest czas na delektowanie się pobudzającym napojem, a nie picie go w pośpiechu w drodze do obowiązków dnia codziennego.
Podczas, gdy stoły uginają się od świątecznych potraw, nie sposób sobie wszystkiego odmawiać, przez co często czujemy się ciężko. Dlatego Włosi po obfitym posiłku sięgają po filiżankę czarnej kawy, która wspomaga proces trawienia.
Kawa z pewnością jest dobrym digestivem, więc jak najbardziej trzeba oddać Włochom to, że mieli świetny pomysł na to espresso. Tradycyjnie we Włoszech jest tak, że kawa mleczna serwowana jest na śniadanie, a później, im bliżej końca dnia, tym pija się więcej kawy czarnej. Także polecam takie podejście, zwłaszcza po obfitym posiłku
– mówi znawczyni kawowego świata i przyznaje, że to dobry sposób na picie kawy w święta, choć właśnie do śniadania – śladem Włochów – sugeruje mleczne rozwiązania.
Oleksak zachęca do tego, aby w święta dać sobie odrobinę przyjemności i pobawić się kawowymi smakami.
Kawa z dodatkiem mleka czy z różnymi innymi dodatkami to może być doskonały deser – albo może nawet czasami zamiast deseru? Poprzez różne dodatki – chociażby ciepłe i spienione mleko – możemy stworzyć coś, co rozpieści nasze zmysły i wprowadzi nas w dobry nastrój
– przekonuje.
Jaki jest przepis ekspertki na kawę w świątecznym wydaniu? Oleksak zauważa, że na wielkanocnym stole znajdziemy wiele słodkości.
Dlatego możemy postawić na kawę bardziej intensywną, która złagodzi nam tę słodycz, choć można do tej kawy dodać odrobinę skondensowanego mleka – wtedy wydobędziemy jeszcze więcej słodyczy. Kawę do deseru, albo zamiast niego, można też podać po prostu z mlekiem lub z jakąś alternatywą mleczną – równie dobrze będzie komponowało się mleko sojowe, owsiane czy orzechowe. Idealnym zwieńczeniem kawy będzie odrobina mlecznej pianki
– opisuje.
Tym, którzy mają słabość do słodkich smaków, Oleksak poleca też kawę nieco delikatniejszą.
Wtedy taki np. sernik będzie doskonale smakował w połączeniu z kawą mleczną, która doda nam jeszcze więcej kremowości. A osłodzić ją możemy jeszcze np. syropem orzechowym albo syropem z kasztanów. Wtedy, takie połączenie z sernikiem z rodzynkami, to będzie prawdziwa uczta
– kwituje.
Źródło: PAP Life
Redakcja: A. Dybcio