Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 2 °C pogoda dziś
JUTRO: 3 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Coraz więcej osób wybiera wegetarianizm. Dlaczego?

Czy w najbliższych dekadach mięso zastąpi dieta roślinna? A może będziemy w większym stopniu korzystać ze źródła białka, jakim są owady?

Dyskutowali o tym w Olsztynie naukowcy i eksperci, a także samorządowcy i przedstawiciele różnych instytucji. – Coraz więcej osób wybiera wegetarianizm. To trend społeczny podyktowany zarówno aspektami etycznymi, jak i faktem, że produkcja zwierzęca pochłania bardzo duże zasoby wody i energii, a roślinna zdecydowanie mniej – zaznaczył Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.

Mniej destrukcyjna dla środowiska jest też produkcja owadów na cele spożywcze. – W Unii Europejskiej mamy już zarejestrowanych 7 gatunków owadów gospodarskich, do produkcji pasz, natomiast 4 owady są zarejestrowane i wykorzystywane do żywności dla ludzi – powiedział dr hab. Michał Krzyżaniak, prof UWM, współzałożyciel jednej z pierwszych firm w Polsce zajmującej się chowem i przetwarzaniem owadów na cele żywnościowe.

Dr inż. Joanna Ciborska, z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie podkreśliła, że powinniśmy kierować się świadomością konsumentów i koniecznością ograniczeń. Dr nauk humanistycznych Piotr Wasyluk powiedział natomiast, że wyżywienie wciąż rosnącej populacji ludzi będzie z każdym rokiem coraz większym wyzwaniem.

Dyskusję o przyszłości żywienia zorganizował Bank Żywności w Olsztynie.

Posłuchaj relacji Aleksandry Skrago

00:00 / 00:00

Autor: A. Skrago
Redakcja: K. Ośko

Więcej w rośliny, wegetarianizm, weganizm
Są zmorą letniego wypoczynku. Jak sobie poradzić z komarami?

Dla wielu z nas to zmora lata, chociaż w tym roku mniej dają się we znaki. Dla człowieka nieznośne, dla przyrody potrzebne – mowa o komarach....

Zamknij
RadioOlsztynTV