Olsztyn, Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, STYL i ZDROWIE, Region
Coraz więcej osób wybiera wegetarianizm. Dlaczego?
Czy w najbliższych dekadach mięso zastąpi dieta roślinna? A może będziemy w większym stopniu korzystać ze źródła białka, jakim są owady?
Dyskutowali o tym w Olsztynie naukowcy i eksperci, a także samorządowcy i przedstawiciele różnych instytucji. – Coraz więcej osób wybiera wegetarianizm. To trend społeczny podyktowany zarówno aspektami etycznymi, jak i faktem, że produkcja zwierzęca pochłania bardzo duże zasoby wody i energii, a roślinna zdecydowanie mniej – zaznaczył Marek Borowski, prezes Banku Żywności w Olsztynie.
Mniej destrukcyjna dla środowiska jest też produkcja owadów na cele spożywcze. – W Unii Europejskiej mamy już zarejestrowanych 7 gatunków owadów gospodarskich, do produkcji pasz, natomiast 4 owady są zarejestrowane i wykorzystywane do żywności dla ludzi – powiedział dr hab. Michał Krzyżaniak, prof UWM, współzałożyciel jednej z pierwszych firm w Polsce zajmującej się chowem i przetwarzaniem owadów na cele żywnościowe.
Dr inż. Joanna Ciborska, z Katedry Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Żywności UWM w Olsztynie podkreśliła, że powinniśmy kierować się świadomością konsumentów i koniecznością ograniczeń. Dr nauk humanistycznych Piotr Wasyluk powiedział natomiast, że wyżywienie wciąż rosnącej populacji ludzi będzie z każdym rokiem coraz większym wyzwaniem.
Dyskusję o przyszłości żywienia zorganizował Bank Żywności w Olsztynie.
Posłuchaj relacji Aleksandry Skrago
Autor: A. Skrago
Redakcja: K. Ośko