Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna
Co zrobić, żeby jedzenie nie trafiało do kosza? Bank Żywności edukuje i przestrzega przed marnowaniem żywności
Dziś obchodzony jest Światowy Dzień Żywności. To jubileuszowa 40. edycja wydarzenia.
Od lat jednym z najważniejszych problemów jest marnowanie żywności. Właśnie temu tematowi poświęcone były specjalne warsztaty w Olsztynie.
Bank Żywności w Olsztynie zaprosił na to spotkanie młode pokolenie. W Szkole Podstawowej nr 22 warsztaty poprowadzili barmani i kucharze z olsztyńskich restauracji. Jak mówili, sami na co dzień widzieli, jak dużo dobrego jedzenia trafia do kosza. Uczniowie mogli przekonać się, jak smaczne i atrakcyjne potrawy oraz napoje można przygotować choćby z obierek.
Członkowie grupy Custom Service we współpracy z olsztyńską sceną hiphopową przygotowali też klip do specjalnie stworzonego utworu. Jego premiera odbyła się właśnie podczas warsztatów.
Według statystyk Banku Żywności, w Polsce marnuje się rocznie 9 milionów ton żywności. To tyle, ile wystarczy na wyżywienie ¼ mieszkańców Polski przez rok.
Autor: A.Skrago
Redakcja: B.Świerkowska-Chromy