Olsztyn, Aktualności, Aplikacja mobilna
Dawne olsztyńskie koszary stały się teraz Kuźnią Społeczną Banku Żywności. Specjaliści pokazują m.in., jak nie marnować jedzenia
W Olsztynie oficjalnie otwarto Kuźnię Społeczną Banku Żywności. To miejsce rozwoju przedsiębiorczości, działań społecznych, ekologicznych, aktywizacji zawodowej i wsparcia organizacji pozarządowych z całego województwa.
W sobotę i w niedzielę w odrestaurowanym budynku dawnych koszar odbywać się będą spotkania i warsztaty, a jednym z tematów jest niemarnowanie jedzenia. Dzięki staraniom Banków Żywności udało się w 2013 roku zmienić prawo. Od tego czasu sklepy przekazują żywność, jako darowiznę na cele społeczne, organizacjom pożytku publicznego. Od tych produktów nie muszą naliczać podatku VAT i całość darowizny mogą uznać jako koszt uzyskania przychodu.
Jak mówi prezes Banku Żywności w Olsztynie, Marek Borowski, ostatnio udało się przeforsować nowe prawo. Ustawa o niemarnowaniu żywności weszła w życie dwa dni temu.
Na uroczystej gali otwarcia olsztyńskiej Kuźni Społecznej poczęstunek był przygotowany właśnie z tak odzyskanej żywności.
Na całym świecie rocznie do śmietnika trafia ponad miliard ton żywności, zaś w Polsce – dziewięć milionów ton.
Autor: K. Kantor
Redakcja: A. Dybcio