Co można wyczarować z pokrzywy? Słuchaj letniej edycji ”Radia od kuchni”
Kuchnia warmińska i pokrzywa! Co można z niej przyrządzić dodając cukinię, melona lub warmiński ser z czarnuszką?
Tego dowiemy się już dziś w premierowej audycji ”Radio od kuchni”. W tegorocznej odsłonie naszego kulinarnego cyklu wraz z niezastąpionym kucharzem – Maciejem Maciejewskim skupimy się na poszukiwaniu tradycyjnych smaków, regionalnych produktów i potraw z Warmii, Mazur i Powiśla. W każdą środę przygotujemy 3-4 dania.
Kucharzowi Maciejowi towarzyszyć będzie nasza redakcyjna koleżanka Wioleta Zalewska, która zadba o to, by w każdej audycji pojawili się ciekawi goście. Jutro będą to pracownicy oddziału regionalnego TVP3 w Olsztynie: kierowniczka produkcji Marta Woźniak i redaktor Bartosz Gołębiowski. W kuchni pojawią się grzyby, wołowina oraz wspomniana pokrzywa w dwóch odsłonach.
Przez 2 miesiące wspólnego gotowania w radiowej kuchni plenerowej pojawią się m.in. producenci lokalnej żywności, a także ludzie kultury i sportu.
Audycja Radio od Kuchni w każdą środę od godziny 10. Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Przepisy na dziś
Zupa grzybowa warmińska z farszynkami warmińskimi
Składniki
- 1,5 l wywaru warzywno-wieprzowego (żeberka)
- sok z kiszonej kapusty do smaku
- marchewka
- pietruszka
- 30 g suszonych grzybów
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- sok z cytryny
- 0,250 kg ziemniaków gotowanych
- 0,040 kg mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- mięso wołowo wieprzowe
- majeranek
- czosnek
- bułka tarta
Przygotowanie
- nastawiamy wywar z warzywami i mięsem gotujemy ok 1,5h
- namaczamy grzyby
- dodajemy do wywaru
- doprawiamy solą i pieprzem
Ciasto na farszynki
- ziemniaki gotujemy w mundurkach i po obraniu przeciskamy przez praskę
- dodajemy żółtko sól i mąkę
- wyrabiamy ciasto
- mięso wyrabiamy z przyprawami sól pierz majeranek
- faszerujemy farszynki które następnie smażymy
- podajemy na osobnym talerzu lub bezpośrednio w zupie
- na koniec dodajemy śmietanę
Tarta z pokrzywy z cukinią i melonem
Składniki
- pokrzywa młoda 15 szt. całych
- 0,5 melona
- 1 mała cukinia
- miód
- 5 jaj
- 150 g masła
- 100 g cukru pudru
- 100 ml śmietany 30%
- 0,5 cytryny
- skórka z cytryny
- sól
- wino
Przygotowanie
Ciasto kruche
- masło kroimy w mniejsze kawałki
- wysypujemy do miski mąkę
- dodajemy żółtka i masło oraz cukier puder i otartą skórkęe cytryny
- wyrabiamy ciasto możliwie krótko aby nie rozgrzewać rękoma masła
- wkładamy do lodówki na godzinę
- pieczemy w tortownicy w temp 170 stopni przez 15 min
- wkładamy do nagrzanego piekarnika krem pokrzywowy
Pokrzywa
- pokrzywę myjemy odrywamy listki
- parzymy w gorącej wodzie 15 s i natychmiast przekładamy do miski z zimna wodą
- następnie blendujemy
- melona i cukinie obieramy ze skórki
- tniemy na mniejsze kawałki smażymy bez tłuszczu do rozpadnięcia się, miksujemy
- w rondelku podgrzewamy jaja ze śmietana PILNUJĄC ABY SIĘ NIE ZAGOTOWAŁO, żeby uniknąć ścięcia białek, gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokrzywę melona i cukinię
- jeszcze chwilę podgrzewamy
- gdy masa będzie gęsta dodajemy miękkie masło mieszamy i cytrynę (sok)
- gotową masę przelewamy na upieczone i przestudzone ciasto kruche pieczemy 150 stopniach przez 12 do 20 min.
- ubijamy pozostałe białka na sztywno z cukrem i zagotowanym wcześniej winem
- przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na tartę następnie pieczemy jeszcze przez 2 min w temp. 200stopni
Pierogi z pokrzywą i białym serem warmińskim
Składniki
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,280 ml wrzątku
- 0,02 ml oleju lub masła
- sól
- pokrzywa 15 szt.
- ser warmiński z czarnuszką
- 2 szt. cebuli
- masło
- pieprz
Przygotowanie
- mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól tłuszcz
- zalewamy wrzątkiem
- wyrabiamy początkowo łyżka drewniana potem ręcznie
- pokrzywę myjemy obrywamy z listków
- parzymy w gorącej wodzie i studzimy w zimnej
- drobno siekamy
- cebulę kroimy drobno w kostkę i smażymy na maśle
- dodajemy pokrzywę mieszamy doprawiamy studzimy
- kruszymy ser czarnuszką
- lepimy pierogi
Życzymy smacznego!
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za W. Zalewska