Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 10 °C pogoda dziś
JUTRO: 13 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Co można wyczarować z pokrzywy? Słuchaj letniej edycji ”Radia od kuchni”

Fot. P. Getka

Kuchnia warmińska i pokrzywa! Co można z niej przyrządzić dodając cukinię, melona lub warmiński ser z czarnuszką?

Tego dowiemy się już dziś w premierowej audycji ”Radio od kuchni”. W tegorocznej odsłonie naszego kulinarnego cyklu wraz z niezastąpionym kucharzem – Maciejem Maciejewskim skupimy się na poszukiwaniu tradycyjnych smaków, regionalnych produktów i potraw z Warmii, Mazur i Powiśla. W każdą środę przygotujemy 3-4 dania.

Kucharzowi Maciejowi towarzyszyć będzie nasza redakcyjna koleżanka Wioleta Zalewska, która zadba o to, by w każdej audycji pojawili się ciekawi goście. Jutro będą to pracownicy oddziału regionalnego TVP3 w Olsztynie: kierowniczka produkcji Marta Woźniak i redaktor Bartosz Gołębiowski. W kuchni pojawią się grzyby, wołowina oraz wspomniana pokrzywa w dwóch odsłonach.

Przez 2 miesiące wspólnego gotowania w radiowej kuchni plenerowej pojawią się m.in. producenci lokalnej żywności, a także ludzie kultury i sportu.

Audycja Radio od Kuchni w każdą środę od godziny 10. Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Przepisy na dziś

Zupa grzybowa warmińska z farszynkami warmińskimi

Składniki

  • 1,5 l wywaru warzywno-wieprzowego (żeberka)
  • sok z kiszonej kapusty do smaku
  • marchewka
  • pietruszka
  • 30 g suszonych grzybów
  • 3 łyżki słodkiej śmietany
  • sok z cytryny
  • 0,250 kg ziemniaków gotowanych
  • 0,040 kg mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • mięso wołowo wieprzowe
  • majeranek
  • czosnek
  • bułka tarta

Przygotowanie

  • nastawiamy wywar z warzywami i mięsem gotujemy ok 1,5h
  • namaczamy grzyby
  • dodajemy do wywaru
  • doprawiamy solą i pieprzem

Ciasto na farszynki

  • ziemniaki gotujemy w mundurkach i po obraniu przeciskamy przez praskę
  • dodajemy żółtko sól i mąkę
  • wyrabiamy ciasto
  • mięso wyrabiamy z przyprawami sól pierz majeranek
  • faszerujemy farszynki które następnie smażymy
  • podajemy na osobnym talerzu lub bezpośrednio w zupie
  • na koniec dodajemy śmietanę

Tarta z pokrzywy z cukinią i melonem

Składniki

  • pokrzywa młoda 15 szt. całych
  • 0,5 melona
  • 1 mała cukinia
  • miód
  • 5 jaj
  • 150 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 100 ml śmietany 30%
  • 0,5 cytryny
  • skórka z cytryny
  • sól
  • wino

Przygotowanie

Ciasto kruche

  • masło kroimy w mniejsze kawałki
  • wysypujemy do miski mąkę
  • dodajemy żółtka i masło oraz cukier puder i otartą skórkęe cytryny
  • wyrabiamy ciasto możliwie krótko aby nie rozgrzewać rękoma masła
  • wkładamy do lodówki na godzinę
  • pieczemy w tortownicy w temp 170 stopni przez 15 min
  • wkładamy do nagrzanego piekarnika krem pokrzywowy

Pokrzywa

  • pokrzywę myjemy odrywamy listki
  • parzymy w gorącej wodzie 15 s i natychmiast przekładamy do miski z zimna wodą
  • następnie blendujemy
  • melona i cukinie obieramy ze skórki
  • tniemy na mniejsze kawałki smażymy bez tłuszczu do rozpadnięcia się, miksujemy
  • w rondelku podgrzewamy jaja ze śmietana PILNUJĄC ABY SIĘ NIE ZAGOTOWAŁO, żeby uniknąć ścięcia białek, gdy masa zacznie tężeć dodajemy pokrzywę melona i cukinię
  • jeszcze chwilę podgrzewamy
  • gdy masa będzie gęsta dodajemy miękkie masło mieszamy i cytrynę (sok)
  • gotową masę przelewamy na upieczone i przestudzone ciasto kruche  pieczemy 150 stopniach przez 12 do 20 min.
  • ubijamy pozostałe białka na sztywno z cukrem i zagotowanym wcześniej winem
  • przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy na tartę następnie pieczemy jeszcze przez 2 min w temp. 200stopni

Pierogi z pokrzywą i białym serem warmińskim

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,280 ml wrzątku
  • 0,02 ml oleju lub masła
  • sól
  • pokrzywa 15 szt.
  • ser warmiński z czarnuszką
  • 2 szt. cebuli
  • masło
  • pieprz

Przygotowanie

  • mąkę wsypujemy do miski dodajemy sól tłuszcz
  • zalewamy wrzątkiem
  • wyrabiamy początkowo łyżka drewniana potem ręcznie
  • pokrzywę myjemy obrywamy z listków
  • parzymy w gorącej wodzie i studzimy w zimnej
  • drobno siekamy
  • cebulę kroimy drobno w kostkę i smażymy na maśle
  • dodajemy pokrzywę mieszamy doprawiamy studzimy
  • kruszymy ser czarnuszką
  • lepimy pierogi

Życzymy smacznego!

 

Pierogi z pokrzywą i serem warmińskim

Warmińska zupa grzybowa z farszynkami

Tarta z pokrzywy, melona i cukinii

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Radio od Kuchni. Fot. P. Getka

Redakcja: B. Świerkowska-Chromy za W. Zalewska

Bliższe Spotkania – 02.06.2021

Więcej w jedzenie, kuchnia, pokrzywa, video, Dania, Radio od kuchni, gotowianie
Studio, lody i dobra zabawa w Dniu Dziecka! Dziękujemy, że byliście z nami :-)

Były darmowe lody, uśmiechy i radosne świętowanie Dnia Dziecka. Późnym popołudniem zakończyła się akcja Radia Olsztyn. W pobliżu fontanny na olsztyńskim Starym Mieście, oprócz naszego radiowego...

Zamknij
RadioOlsztynTV