Bliższe Spotkania – 09.08.2022
We wtorkowych Bliższych Spotkaniach odliczaliśmy dni do naszych 70. urodzin, gotowaliśmy ze słuchaczami w audycji Radio od kuchni oraz sprawdziliśmy szlaki turystyczne w cyklu Kajakiem przez Warmię i Mazur. Z gośćmi rozmawiały Izabela Malewska i Małgorzata Sadowska-Bartoszewicz.
Za niespełna 2 miesiące, 2 października Polskie Radio Olsztyn będzie obchodzić 70. urodziny. Z tej okazji Dominik Chowaniec codziennie prezentuje kulisy pracy w naszej rozgłośni.
Ósmy raz w tym sezonie wakacyjnym „Radio od kuchni” wyruszyło w kulinarną podróż do miasta, w którym około 400 lat temu gościł ze swoim dworem król Polski Władysław IV Waza. W tym tygodniu – wyjątkowo we wtorek – Izabela Malewska i Dorota Grzymska zaprosiły do Restauracji Mazurskiej „Niebieski Zaułek” w Szczytnie.
Z gęsiną w roli głównej miało być – i było! – tradycyjnie, zdrowo i smacznie. Mówili Joanna Zembrzuska-Król i Piotr Król, właściciele restauracji.
Jakie było menu, dlaczego warto korzystać z lokalnych produktów i jakie potrawy można z nich wyczarować? Swoją wiedzą kulinarną dzieliła się Grażyna Klimek, szefowa kuchni.
Joanna Zembrzuska-Król mówiła także o zdrowych lemoniadach.
Restaurację Mazurską „Niebieski Zaułek” i „Radio od kuchni” odwiedziła m.in. Sylwia Jaskulska, wicemarszałek województwa warmińsko-mazurskiego.
A na koniec nie mogło zabraknąć deseru
W cyklu „Kajakiem przez Warmię i Mazury” Robert Lesiński i jego gość Zbigniew Gustek, doświadczony kajakarz i autor przewodników kajakowych zabrali nas na Pojezierze Iławskie na szlak Szelążnicy.
Kajakiem przez Warmię i Mazury cz. 3
Autor: D. Kucharzewska
Redakcja: K. Ośko