Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 15 °C pogoda dziś
JUTRO: 23 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Po żeglowaniu czas na rybkę. „Radio od kuchni” odkrywa skarby Mikołajek

Fot. Ł. Sadlak

„Ryba bierze, czy nie bierze, zawsze załóż ziarnko świeże” – głosi wędkarskie przysłowie. Gdzie zatem udać się po najświeższe ryby? Jednym z takich miejsc jest „Restauracja na wodzie” w Mikołajkach, w której gościliśmy w siódmym odcinku Radia od Kuchni.

Kulinarna podróż z „Radiem od kuchni” trwa, a smaków Warmii i Mazur wciąż przybywa. Znaleźliśmy je w Olsztynie, Elblągu, Pluskach, Bartoszycach, Reszlu i Rynie. Tym razem pora na Mikołajki, zwane także mazurską Wenecją.

Najnowszy, siódmy odcinek, poświęcony był rybom, których zdecydowanie nie brakuje w mazurskich jeziorach. O tym, jak je przyrządzić, by smakowały najlepiej opowiadali eksperci z Gospodarstwa Rybackiego „Mikołajki”. Radiowymi przewodniczkami były Dorota Grzymska i Izabela Malewska.
 
Zobaczcie przepisy, które przygotował szef kuchni Dariusz Zgryziewicz.
 
Filet z troci wędrownej

  • 200 g troci
  • 150 g ziemniaków odmiany irys
  • 1 dymka
  • 100 g sera gładkiego naturalnego
     

Relish mango

  • 100 g pulpy mango
  • cebula czerwona drobno pokrojona
  • seler naciowy drobno pokrojony
  • 1 papryczka chilli
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • pieprz do smaku

 
Sposób przyrządzania:
 
1. Przygotowujemy relish mango. Mieszamy składniki: pulpę mango, cebulę, seler, papryczkę chilli, ocet, sól, pieprz.
2. Wykrojony filet z troci posypujemy solą, pieprzem, smarujemy relishem mango i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 12 minut.
3. Paprykę myjemy, kroimy na pół wydrążamy pestki i napełniamy wcześniej przygotowanym serkiem z solą, pieprzem i dymką.
4. Zapiekamy w piecu przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
5. Ziemniaki myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
6. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni.
7. Tak przygotowaną troć wykładamy na talerz, układamy paprykę i ziemniaka. Dekorujemy ziołami i cytryną.
 
 
Filet z sandacza smażony z warzywami i pieczonym ziemniakiem

  • 200 g sandacza
  • olej
  • masło
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 50 g papryki
  • 50 g cukinii
  • 50 g pieczarek
  • 50 g cebuli czerwonej
  • 150 g ziemniaków odmiany irys

 
Sposób przyrządzania:
 
1. Filet z sandacza doprawiamy solą, pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez około 4 minuty.
2. Ziemniaki myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Pieczemy przez jedną godzinę w temperaturze 160 stopni.
3. Warzywa myjemy, kroimy w cząstki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na chrupiąco przez dwie minuty na rozgrzanej patelni.
4. Tak przygotowaną rybę wykładamy na talerz z warzywami i ziemniakiem i dekorujemy ziołami i cytryną.
 
Schab z kością z sałatką kimchi i ziemniakami puree

  • 400 g schabu
  • sól
  • pieprz
  • 1 jajko
  • mąka
  • panierka panko
  • 150 g ziemniaków
  • mleko
  • masło
  • 150 g kapusty pekińskiej 
  • 1/4 cebuli
  • 1/4 jabłka
  • 1/4 marchwi
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/4 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki cukru

 
Sposób przyrządzania:
 
1. Schab przygotowujemy metodą sous vide (gotujemy w temperaturze 65 stopni przez trzy i pół godziny w workach próżniowych).
2. Schab schładzamy, panierujemy i smażymy na głębokim tłuszczu.
3. Ziemniaki gotujemy do miękkości, ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy ciepłe mleko i masło i tworzymy puszystą masę.
4. Kapustę kroimy, zasalamy każdą warstwę, ubijamy i odkładamy na 2 godziny.
5. Do kapusty dodajemy cebulę, imbir, jabłko, marchew, ocet, chili oraz cukier i wszystko miksujemy.
6. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy ziołami.

Filet z troci wędrownej. Fot. Ł. Sadlak

Filet z troci wędrownej z sosem relish mango. Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Filet z sandacza smażony z warzywami. Fot. Ł. Sadlak

Filet z sandacza smażony z warzywami. Fot. Ł. Sadlak

Burmistrz Mikołajek P. Jakubowski. Fot. Ł. Sadlak

Fot. Ł. Sadlak

Schab z kością w mące. Fot. Ł. Sadlak

Schab z kością. Fot. Ł. Sadlak

Sernik z białej czekolady. Fot. Ł. Sadlak

W przyszłym tygodniu audycja Radio do Kuchni wyjątkowo zagości na antenie we wtorek.

 

Redakcja: Ł. Sadlak/B. Świerkowska-Chromy

ZOBACZ TAKŻE

Więcej w ryby, mikołajki, kulinaria, gotowanie
Patent na pierwszą pracę. Eksperci odwiedzili Mikołajki

Młode osoby, które chcą podjąć pracę na lato, miały okazję porozmawiać z ekspertami o przepisach i prawach, jakie mają młodociani pracownicy. Na Placu Wolności w Mikołajkach...

Zamknij
RadioOlsztynTV