Po żeglowaniu czas na rybkę. „Radio od kuchni” odkrywa skarby Mikołajek
„Ryba bierze, czy nie bierze, zawsze załóż ziarnko świeże” – głosi wędkarskie przysłowie. Gdzie zatem udać się po najświeższe ryby? Jednym z takich miejsc jest „Restauracja na wodzie” w Mikołajkach, w której gościliśmy w siódmym odcinku Radia od Kuchni.
Kulinarna podróż z „Radiem od kuchni” trwa, a smaków Warmii i Mazur wciąż przybywa. Znaleźliśmy je w Olsztynie, Elblągu, Pluskach, Bartoszycach, Reszlu i Rynie. Tym razem pora na Mikołajki, zwane także mazurską Wenecją.
Najnowszy, siódmy odcinek, poświęcony był rybom, których zdecydowanie nie brakuje w mazurskich jeziorach. O tym, jak je przyrządzić, by smakowały najlepiej opowiadali eksperci z Gospodarstwa Rybackiego „Mikołajki”. Radiowymi przewodniczkami były Dorota Grzymska i Izabela Malewska.
Zobaczcie przepisy, które przygotował szef kuchni Dariusz Zgryziewicz.
Filet z troci wędrownej
- 200 g troci
- 150 g ziemniaków odmiany irys
- 1 dymka
- 100 g sera gładkiego naturalnego
Relish mango
- 100 g pulpy mango
- cebula czerwona drobno pokrojona
- seler naciowy drobno pokrojony
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/4 łyżeczki soli
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:
1. Przygotowujemy relish mango. Mieszamy składniki: pulpę mango, cebulę, seler, papryczkę chilli, ocet, sól, pieprz.
2. Wykrojony filet z troci posypujemy solą, pieprzem, smarujemy relishem mango i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 12 minut.
3. Paprykę myjemy, kroimy na pół wydrążamy pestki i napełniamy wcześniej przygotowanym serkiem z solą, pieprzem i dymką.
4. Zapiekamy w piecu przez 10 minut w temperaturze 200 stopni.
5. Ziemniaki myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą.
6. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 160 stopni.
7. Tak przygotowaną troć wykładamy na talerz, układamy paprykę i ziemniaka. Dekorujemy ziołami i cytryną.
Filet z sandacza smażony z warzywami i pieczonym ziemniakiem
- 200 g sandacza
- olej
- masło
- sól
- pieprz cytrynowy
- 50 g papryki
- 50 g cukinii
- 50 g pieczarek
- 50 g cebuli czerwonej
- 150 g ziemniaków odmiany irys
Sposób przyrządzania:
1. Filet z sandacza doprawiamy solą, pieprzem, oprószamy mąką i smażymy na rozgrzanym tłuszczu przez około 4 minuty.
2. Ziemniaki myjemy, przyprawiamy solą, pieprzem i oliwą. Pieczemy przez jedną godzinę w temperaturze 160 stopni.
3. Warzywa myjemy, kroimy w cząstki, doprawiamy solą, pieprzem i smażymy na chrupiąco przez dwie minuty na rozgrzanej patelni.
4. Tak przygotowaną rybę wykładamy na talerz z warzywami i ziemniakiem i dekorujemy ziołami i cytryną.
Schab z kością z sałatką kimchi i ziemniakami puree
- 400 g schabu
- sól
- pieprz
- 1 jajko
- mąka
- panierka panko
- 150 g ziemniaków
- mleko
- masło
- 150 g kapusty pekińskiej
- 1/4 cebuli
- 1/4 jabłka
- 1/4 marchwi
- 1 łyżeczka octu
- 1/4 papryczki chili
- 1/2 łyżeczki cukru
Sposób przyrządzania:
1. Schab przygotowujemy metodą sous vide (gotujemy w temperaturze 65 stopni przez trzy i pół godziny w workach próżniowych).
2. Schab schładzamy, panierujemy i smażymy na głębokim tłuszczu.
3. Ziemniaki gotujemy do miękkości, ugniatamy na jednolitą masę. Dodajemy ciepłe mleko i masło i tworzymy puszystą masę.
4. Kapustę kroimy, zasalamy każdą warstwę, ubijamy i odkładamy na 2 godziny.
5. Do kapusty dodajemy cebulę, imbir, jabłko, marchew, ocet, chili oraz cukier i wszystko miksujemy.
6. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy ziołami.
Sernik z białej czekolady
- 700 g sera twarogowego
- 700 g śmietany 30%
- 200 g białej czekolady
- 200 g cukru
- 5 jajek
Sposób przyrządzania:
1. Czekoladę zagrzewamy ze śmietaną i cukrem.
2. Ser mieszamy z jajkami.
3. Czekoladę łączymy z serem i jajkami.
4. Wszystkie składniki wlewamy do foremki i pieczemy w temp. 120 stopni przez 3 godz.
W przyszłym tygodniu audycja Radio do Kuchni wyjątkowo zagości na antenie we wtorek.
Redakcja: Ł. Sadlak/B. Świerkowska-Chromy