Aktualności, Aplikacja mobilna, STYL i ZDROWIE, Regiony
Przygotowanie wigilijnej kolacji jest coraz droższe
Samodzielne przygotowanie wigilijnej kolacji będzie w tym roku o ponad 5 procent droższe niż w poprzednim. Choć wzrost cen w Polsce spowolnił, według wigilijnego koszyka „Rzeczpospolitej”, za produkty na świąteczny stół trzeba będzie zapłacić 162 złote.
Jak pisze dziennik, mocno w górę poszły między innymi ceny warzyw i mąki. Z kolei za takie produkty, jak mak, grzyby, czy oleje roślinne, można będzie zapłacić mniej niż w 2023 roku. Podobnie jest z rybami. Wiele sieci handlowych organizuje promocje na zakup karpi i śledzi.
„Rzeczpospolita” zwraca uwagę również na kwestię cen masła, które ostatnio stały się tematem burzliwych rozmów w sieci. Z analizy wynika, że między listopadem a grudniem tego roku w większości sieci masło podrożało o około 11 procent.
W przygotowywanym od kilkunastu lat badaniu cenowym wigilijnego koszyka brane są pod uwagę ceny tylko podstawowych produktów na kolację dla czteroosobowej rodziny.
Autor: IAR za Rzeczpospolita
Redakcja: B. Świerkowska-Chromy