Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: -1 °C pogoda dziś
JUTRO: 0 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Dyniowy przysmak na jesień w Jedzeniu pod Lupą

Fot. P. Getka

Jesień kojarzy nam się z dynią, a ta z kolei zyskuje nowe odsłony kulinarne dzięki pasjonatom, którzy potrafią po mistrzowsku łączyć smaki poprzez dobór przypraw i produktów. Tę cechę ma niewątpliwie nasz zaprzyjaźniony kucharz Darek Baryga, który proponuje dziś kaszotto/pęczotto z dynią i grzybami.

Składniki: 

  • 150 g kaszy jęczmiennej pęczak,
  • 2 szklanki obranej, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni hokkaido lub dyni piżmowej,
  • 2 szalotki,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 100 g suszonych grzybów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • natka pietruszki,
  • 1 mała cukinia,
  • 3 gałązki tymianku,
  • 1/4 łyżeczki kurkumy,
  • chili,
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzanej patelni z oliwą i masłem szklimy drobno pokrojone szalotki i czosnek. Do cebuli i czosnku dodajemy ugotowaną kaszę pęczak i dalej smażymy przez około 3 minuty, mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy do tego pokrojoną w kosteczkę dynię, pokrojone grzyby i cukinię, od czasu do czasu mieszając, aż kasza do końca zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty. Jeżeli mamy, możemy dodać puree z dyni. Dodajemy kurkumę, chili, sól oraz pieprz do smaku, bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy parmezan, pozostałą łyżkę zimnego masła oraz obrane listki tymianku.

Kaszotto zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem przez ok. 2 minuty i podajemy ze świeżymi listkami tymianku.

Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski

Więcej w jedzenie pod lupą
Zupa z serków topionych w Jedzeniu pod Lupą

Czy z serków topionych można przyrządzić pyszną zupę? Czy w ogóle są one zdrowe? O tym przekonacie się w audycji Jedzenie pod Lupą. Dorota Grzymska i...

Zamknij
RadioOlsztynTV