Dyniowy przysmak na jesień w Jedzeniu pod Lupą
Jesień kojarzy nam się z dynią, a ta z kolei zyskuje nowe odsłony kulinarne dzięki pasjonatom, którzy potrafią po mistrzowsku łączyć smaki poprzez dobór przypraw i produktów. Tę cechę ma niewątpliwie nasz zaprzyjaźniony kucharz Darek Baryga, który proponuje dziś kaszotto/pęczotto z dynią i grzybami.
Składniki:
- 150 g kaszy jęczmiennej pęczak,
- 2 szklanki obranej, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni hokkaido lub dyni piżmowej,
- 2 szalotki,
- 2 szklanki bulionu,
- 100 g suszonych grzybów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- natka pietruszki,
- 1 mała cukinia,
- 3 gałązki tymianku,
- 1/4 łyżeczki kurkumy,
- chili,
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na rozgrzanej patelni z oliwą i masłem szklimy drobno pokrojone szalotki i czosnek. Do cebuli i czosnku dodajemy ugotowaną kaszę pęczak i dalej smażymy przez około 3 minuty, mieszając. Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy pod przykryciem ok. 5 minut. Dodajemy do tego pokrojoną w kosteczkę dynię, pokrojone grzyby i cukinię, od czasu do czasu mieszając, aż kasza do końca zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty. Jeżeli mamy, możemy dodać puree z dyni. Dodajemy kurkumę, chili, sól oraz pieprz do smaku, bardzo dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy parmezan, pozostałą łyżkę zimnego masła oraz obrane listki tymianku.
Kaszotto zdejmujemy z ognia, zostawiamy pod przykryciem przez ok. 2 minuty i podajemy ze świeżymi listkami tymianku.
Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski