Zupa z serków topionych w Jedzeniu pod Lupą
Czy z serków topionych można przyrządzić pyszną zupę? Czy w ogóle są one zdrowe? O tym przekonacie się w audycji Jedzenie pod Lupą.
Dorota Grzymska i kucharz Darek Baryga przygotowali przepis na zupę krem z serków topionych z dodatkiem dyni. Czy spróbujecie z nimi ugotować i podzielić się opinią na temat zupy krem?
Krem z serków topionych z dodatkiem dyni
Składniki:
- 1,5 l bulionu,
- 10-12 serków topionych,
- 3 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 100 g masła,
- sól do smaku,
- pieprz do smaku,
- łyżeczka gałki muszkatołowej,
- 200 g dyni hokkaido,
- papryka słodka w proszku.
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę pokrój. Rozgrzej patelnię i podsmaż na maśle cebulę oraz czosnek. Bulion drobiowy lub warzywny zagotuj, dorzuć podsmażoną cebulę i czosnek oraz odwinięte z opakowań serki topione. Mieszaj, aż serki zaczną się rozpuszczać. Dodaj do tego pieczoną dynię hokkaido. Blenderem ręcznym zmiksuj składniki na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i odrobiną słodkiej papryki.
Zupa krem serowa najlepiej smakuje podana z małymi grzankami, groszkiem ptysiowym.
Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej
Redakcja: M. Rutynowski za D. Grzymska