Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 6 °C pogoda dziś
JUTRO: 5 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Kapuśniak z młodej kapusty w Jedzeniu pod Lupą

Fot. P. Getka

W audycji Jedzenie pod Lupą pod lupę wzięliśmy młodą kapustę. To bardzo zdrowe warzywo – zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie.

A co dobrego można z niej wyczarować? Poprosiliśmy o przepis naszego zaprzyjaźnionego kucharza Dariusza Barygę.

Kapuśniak z młodej kapusty

Składniki:

  • średnia główka młodej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • kilkanaście młodych  ziemniaków,
  • 150 g boczku wędzonego lub surowego,
  • 1 cebula,
  • 1 pęczek  koperku,
  • 3 pomidory malinowe
  • 2,5 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia kapusty, a następnie kroimy ją na mniejsze części i przechodzimy do drobnego poszatkowania. Młode malutkie ziemniaki delikatnie pozbawiamy skórki lub szorujemy je pod wodą. Czosnek i cebulę pozbawiamy łupinek. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę również kroimy w średniej wielkości kostkę. Kawałek wędzonego boczku tniemy na mniejsze kawałki, a umyty i osuszony koperek siekamy do osobnej miseczki. W dużym garnku podsmażamy boczek, do momentu, w którym wytopi się tłuszcz, a następnie dorzucamy cebulę i czosnek. Kiedy oba składniki się zeszklą, dodajemy marchewkę, ziemniaki, kapustę i przyprawy.

Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Gotowy kapuśniak z młodej kapusty dodatkowo zakwaszamy sokiem z cytryny i dodajemy odrobinę miodu dla zbalansowania smaku. Podajemy na ciepło, obficie obsypany koperkiem. Smacznego!

Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: K. Ośko

Więcej w jedzenie pod lupą
Mazurski chłodnik w audycji Jedzenie pod Lupą

Ciepłą wiosną i latem chętnie sięgamy po chłodnik. Przepis na tę zupę, w audycji Jedzenie pod Lupą, zaproponował kucharz Dariusz Baryga. Mazurski chłodnik z sadzonym jajkiem...

Zamknij
RadioOlsztynTV