Kapuśniak z młodej kapusty w Jedzeniu pod Lupą
W audycji Jedzenie pod Lupą pod lupę wzięliśmy młodą kapustę. To bardzo zdrowe warzywo – zarówno w kuchni, jak i w lecznictwie.
A co dobrego można z niej wyczarować? Poprosiliśmy o przepis naszego zaprzyjaźnionego kucharza Dariusza Barygę.
Kapuśniak z młodej kapusty
Składniki:
- średnia główka młodej kapusty,
- 2 marchewki,
- kilkanaście młodych ziemniaków,
- 150 g boczku wędzonego lub surowego,
- 1 cebula,
- 1 pęczek koperku,
- 3 pomidory malinowe
- 2,5 litra bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Zaczynamy od dokładnego umycia i osuszenia kapusty, a następnie kroimy ją na mniejsze części i przechodzimy do drobnego poszatkowania. Młode malutkie ziemniaki delikatnie pozbawiamy skórki lub szorujemy je pod wodą. Czosnek i cebulę pozbawiamy łupinek. Obrany czosnek kroimy w cienkie plasterki, a cebulę w kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę również kroimy w średniej wielkości kostkę. Kawałek wędzonego boczku tniemy na mniejsze kawałki, a umyty i osuszony koperek siekamy do osobnej miseczki. W dużym garnku podsmażamy boczek, do momentu, w którym wytopi się tłuszcz, a następnie dorzucamy cebulę i czosnek. Kiedy oba składniki się zeszklą, dodajemy marchewkę, ziemniaki, kapustę i przyprawy.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości wszystkich warzyw. Pod koniec dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory malinowe. Gotowy kapuśniak z młodej kapusty dodatkowo zakwaszamy sokiem z cytryny i dodajemy odrobinę miodu dla zbalansowania smaku. Podajemy na ciepło, obficie obsypany koperkiem. Smacznego!
Posłuchaj audycji Doroty Grzymskiej
Autor: D. Grzymska
Redakcja: K. Ośko