Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 14 °C pogoda dziś
JUTRO: 14 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Lody domowej roboty. Sprawdź przepis w audycji Jedzenie pod Lupą!

Fot. Ł. Sadlak

Dziś pod lupę bierzemy mleko skondensowane. Do czego można wykorzystać ten produkt? Oczywiście do lodów domowej roboty!

Co nasz zaprzyjaźniony kucharz Maciej Maciejewski dziś proponuje?

Lody z czarnego sezamu i wiśni

Składniki:

Masa lodowa:

  • 250 g pasty z czarnego sezamu
  • 100 g wiśni
  • 500 ml śmietany 36%
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego (1/2 puszki)

Pasta sezamowa:

  • 250 g czarnego sezamu
  • miód do smaku

Przygotowanie:

Sezam czarny podgrzewamy na suchej patelni (średni ogień, aby mieć kontrolę i nie spalić ziaren). Mieszamy na patelni ok 10 – 15 minut aż będzie się unosił lekki dymek. Przekładamy go do blendera (najlepiej podzielić na 2 – 3 partie), dodajemy trochę miodu około jednej łyżeczki (dowolny rodzaj, ja używam gryczanego) i miksujemy. To może trochę potrwać nie podam czasu ponieważ różnie ziarna się zachowują. Blender najlepiej kielichowy.
Wiśnie smażymy na patelni aż stracą wodę uważając by nie przypalić. Studzimy i miksujemy na gładką masę. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno (najlepiej schłodzić ją w lodówce przed ubijaniem.

Do ubitej masy dodajemy mleko skondensowane powoli partiami (ważne gdy dodajemy mleko skondensowane zmniejszamy obroty miksera aby nie przebić śmietany).

Do pasty sezamowej dodajemy wiśnie następnie kilka łyżek masy śmietanowej i mieszamy rózgą trzepaczkową. Dodajemy do pozostałej masy śmietanowej, mieszamy, przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika .

Lody agrestowe

Składniki:

  • 300 g agrestu
  • ok. 50 g miodu lipowego
  • 500 ml śmietany36%
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego (1/2 puszki)

Przygotowanie:

Agrest myjemy, podgrzewamy z 2 – 3 łyżkami wody (reszta płynu dojdzie z agrestu). Owoc powinien być miękki i jak najmniej wody. Do ciepłego (nie gorącego) dodajemy miód aby się połączył z agrestem. Miodu dodajemy do swojego smaku i kwasowości agrestu.

Przekładamy po ostudzeniu do blendera, miksujemy, przecieramy przez drobne sito. Gdy okaże się ze jest zbyt wodnisty podgrzewamy go do odparowania nadmiaru wody. Śmietanę 36% ubijamy na sztywno (najlepiej schłodzić ją w lodówce przed ubijaniem).

Do ubitej masy dodajemy mleko skondensowane powoli partiami (ważne – gdy dodajemy mleko skondensowane zmniejszamy obroty miksera aby nie przebić śmietany). Do pure agrestowego dodajemy kilka łyżek masy śmietanowej i mieszamy rózgą trzepaczkową.

Dodajemy do pozostałej masy śmietanowej, mieszamy, przekładamy do pojemnika wyłożonego folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika.

Sprawdź przepisy

00:00 / 00:00

Autor: D. Grzymska
Redakcja: A. Niebojewska

 

Więcej w lody, przepis
W Jedzeniu pod Lupą przepis na szybkie i pyszne ciasto

Herbatniki lubią nie tylko dzieci, ale także gospodynie domowe, które dzięki nim „pieką” szybkie ciasta. Oto jedno z nich według przepisu naszego zaprzyjaźnionego kucharza Darka Barygi....

Zamknij
RadioOlsztynTV