Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 4 °C pogoda dziś
JUTRO: 5 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Co zrobić z cukinii. Słuchaj audycji Radio od kuchni

Sierpień to idealny czas na przepisy z cukinii, którą można teraz kupić niemal na każdym kroku. Zastanawiasz się, co dobrego przygotować z cukinii i czym zaskoczyć rodzinę lub znajomych? Słuchaj kolejnej audycji Radio do Kuchni w czwartek 3 sierpnia po godzinie 10.

Cukinia to smaczne i proste w przygotowaniu warzywo, które można wykorzystywać na wiele sposobów. W dodatku ma wiele wartości odżywczych i znajduje się właśnie w szczycie sezonu. Kucharz Maciej Maciejewski i dziennikarka Dorota Grzymska, w kolejnym odcinku audycji Radia od kuchni, przygotują m.in. pyszną tartę i makaron na bazie cukinii.

PRZEPISY

Tarta z cukinią i malinami

Tarta z cukinią i malinami

Składniki

  • 200 g mąki tortowej
  • 120 g masła
  • 4 jaja
  • sól
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki wody zimnej
  • ziarna czarnuszki
  • 1 cukinia średnia
  • 20 g maliny
  • miód do smaku
  • 100 ml śmietana 30%

Przygotowanie

Wszystkie składniki ciasta wsypujemy do miski.  Pokrojone masło, wodę, 1 jajko, sól , lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i układamy na formie. Robimy dziurki widelcem na całej powierzchni. Przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy obciążnik np. groch. Dzięki temu ciasto zachowa swoją formę podczas pieczenia, a brzegi nie opadną.

Tartę wkładamy na 15 minut do piekarnika o temperaturze 190 stopni. Po 15 minutach ściągamy papier i obciążenie, a tartę pieczemy przez kolejnych 25–30 minut, do uzyskania złotego koloru. Gotowe ciasto trzeba ostudzić na kratce piekarnika.

W tym czasie przygotowujemy cukinię – obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i smażymy na patelni do rozpadnięcia się. Do miski wlewamy śmietanę, natomiast do innego naczynia wybijamy jaja i mieszamy. Jaja przelewamy do miski ze śmietaną przez sito i doprawiamy potrawę solą, pieprzem i czosnkiem. Cukinię studzimy, a potem blendujemy, po czym dodajemy do masy jajeczno-śmietanowej.

Maliny przecieramy przez sito, redukujemy z nadmiaru wody i dodajemy odrobinę miodu. Na upieczony spód wylewamy masę i na nią rozlewamy maliny tak, aby utrzymały się na wierzchu. Całość pieczemy w piekarniku około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Danie można podawać z ubitą śmietaną lub bezą.

Makaron z cukinii, pietruszki i marchwi w sosie z pieczonej papryki

Makaron z cukinii, pietruszki i marchwi w sosie z pieczonej papryki

Składniki

  • 1 marchew
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1 cukinia
  • czosnek 2 ząbki
  • sól
  • 1 papryka chilli 2 cm
  • 2 papryka czerwona
  • oliwa do skropienia papryki przed pieczeniem
  • 50 g prażonych orzechów laskowych
  • 50 g parmezanu

Przygotowanie

Cukinię, marchew, pietruszkę kroimy w cienkie długie paski jak makaron do spaghetti. Warzywa parzymy wrzątkiem, aby nabrały giętkości. Paprykę i papryczkę chilli kroimy na duże kawałki i pieczemy do miękkości, następnie miksujemy i doprawiamy do smaku (można doprawić wedle gustu ostro, słodko itp.).

Parmezan trzemy na drobnych oczkach, orzechy prażymy na patelni (jeżeli nie mamy prażonych) i rozkruszamy. Na talerz wykładamy sos paprykowy, a na sos lekko skręcone warzywa w formie makaronu i posypujemy parmezanem i orzechami. Można również dodać, jeśli ktoś ma ochotę, mięso np. delikatną polędwiczkę z kurczaka czy indyka.

Cukinia faszerowana pesto z podagrycznika i indykiem

Cukinia faszerowana pesto z podagrycznika i indykiem

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • garść liści podagrycznika
  • 50 g parmezanu
  • 50 g płatków migdałów
  • ok 100 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 cytryny
  • 1 polędwiczka z indyka
  • 6 plastrów boczku wędzonego
  • 6 plastrów mozarelli
  • papryka słodka do smaku
  • lubczyk do smaku
  • 4 ząbki czosnku

Przygotowanie

Cukinię myjemy i kroimy w poprzek na 3 cm kawałki. Powinno wyjść około 6 sztuk. Drążymy środek tak, aby nie przebić na wylot. Podagrycznik myjemy i wkładamy do blendera z serem parmeńskim, 2 ząbkami czosnku, sokiem z cytryny, płatkami migdałów, oliwą, a następnie miksujemy na jednolitą masę. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Cukinię solimy, a dołek uzupełniamy przygotowanym pesto. Indyka kroimy w 1 cm plastry, przyprawiamy lubczykiem, solą, papryką i układamy na cukinii. Całość owijamy boczkiem i pieczemy do uzyskania złotego koloru boczku około 15 minut w 180 stopniach z termoobiegiem. Gotową potrawę wykładamy na talerz, można ją podać z sosem śmietanowym.

Maciej Maciejewski i Dorota Grzymska

Maciej Maciejewski i Dorota Grzymska

Cukinia faszerowana pesto z podagrycznika i indykiem

Maciej Maciejewski

Dorota Grzymska

Redakcja: Ł. Sadlak

Więcej w cukinia
Frytki z cukinii gwarancją kulinarnego sukcesu

Cukinia znana z zapiekanek, zup czy placków, może też być podawana w całkiem innej odsłonie. Zucchine fritte, czyli chrupiące panierowane frytki z cukinii, serwowane są w...

Zamknij
RadioOlsztynTV