Polecane, Aktualności, Aplikacja mobilna, Gołdap, Region, Węgorzewo
Koła Gospodyń Wiejskich rywalizowały w Bitwie Regionów
10 kół gospodyń wiejskich z powiatów gołdapskiego i węgorzewskiego wzięło udział w Bitwie Regionów w Gołdapi. To eliminacje do ogólnopolskiego konkursu kulinarnego organizowanego przez Ministerstwo Rolnictwo i Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolników.
– Takie imprezy nie tylko promują polską żywność – powiedział zastępca dyrektora KOWR w Olsztynie Jacek Pawlik. Podkreślił, że służą także integracji lokalnej społeczności. Kiedyś do kół gospodyń wiejskich należały niemal same seniorki, dzisiaj działają w nich również młode osoby.
W konkursie bierze udział Koło gospodyń Sami Swoi w Miczułach. Należy do nich m.in. Paulina Barczak. Panie przygotowały tradycyjną potrawę – kresowe zawijoki z mączką grzybową, czyli gołąbki z niespodzianką.
– Tutejsza kuchnia ma wiele wspólnego z podlaską – powiedział dyrektor Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego w Olsztynie Henryk Żuchowski. Kuchnie się mieszają. Tutaj widoczne są wypływy Podlasia i na pewno będą potrawy z tych terenów.
Taką właśnie potrawę przygotowało koło gospodyń z Siedlisk. Należy do niego Teresa Sobolewska. Panie są początkujące. Na konkurs przygotowały kiszkę ziemniaczaną i surówkę z kapusty.
Przy okazji konkursu można było spróbować przysmaków przygotowanych przez uczestników imprezy.
– Na stoisku koła gospodyń z Galwieci było wiele smakołyków – mówiła Magdalena Rozmysłowska. Były ciasta, miody, gofry czy kartacze.
– Polska kuchnia jest bardzo smaczna – podkreślił poseł PiS Wojciech Kossakowski. Konkurs jest dobrą okazją do spotkania, ale i spróbowania tradycyjnych dań.
Najlepsza potrawa będzie reprezentowała oba powiaty na eliminacjach wojewódzkich.
Posłuchaj relacji Małgorzaty Zbrożek
Autor: M. Zbrożek
Redakcja: K. Ośko