Studenci z UWM pobili własny rekord w rozciąganiu sera
Ponad 50 metrów liczył rozciągnięty ser – to absolutny rekord studentów Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością UWM w Olsztynie. Młodzież w ramach zajęć od 5 lat bije swój własny rekord w rozciąganiu sera mozzarella.
– Dla studentów to atrakcja, a dla kadry akademickiej element nauki przez zabawę – przyznaje prof. Justyna Żulewska, kierownik katedry.
Myślę, że poprzeczka została wysoko postawiona i będziemy co roku próbowali dalej, jeszcze bardziej
Anita Grabowska, studentka 3. roku Wydziału Technologii Żywności i Żywienia Człowieka przyznaje, że wszyscy dobrze się bawili i zdradza, że tym razem użyto innego szczepu bakterii, co przyczyniło się z pewnością do poprawy elastyczności sera.
Myślę, że właśnie ten inny szczep mógł wpłynąć na rezultat.
Bicie rekordu na rozciąganie sera najprawdopodobniej uatrakcyjni wrześniowy festiwal serów.
Autor: D. Grzymska
Redakcja: M. Rutynowski