Jadłostacja
Leniwe w Barze Mlecznym
Pamiętna scena w barze mlecznym z filmu „Miś” Stanisława Barei, jawi się jako charakterystyczny obraz siermiężnej Polski za czasów socjalizmu. To samo dotyczy barów mlecznych, które 20 lat temu odeszły do lamusa. Ale jak się okazuje, stare wraca. Zatęskniliśmy za dobrym, domowym jedzeniem za parę groszy. I jak grzyby po deszczu wyrastają stare – nowe bary mleczne. W Olsztynie w kilku ostatnich miesiącach otworzyły się właśnie takie jadłodajnie. Odwiedziłam jedną z nich, gdzie podpatrywałam przy pracy szefa kuchni Grzegorza Mowczuna. A co ugotował? No oczywiście leniwe pierogi.
Składniki (dla dwóch osób):
5 ugotowanych ziemniaków, ok. 100 g półtłustego twarogu, mąka, bułka tarta, masło, sól.
Ziemniaki ugotować w mundurkach, odparować i obrać ze skórki. Ziemniaki i twaróg przecisnąć przez praskę, połączyć, posolić i z dodatkiem mąki wyrobić ciasto. Uformować ok. 2 centymetrowy wałek, spłaszczyć i pokroić w skos. Pierogi wrzucić na wrzącą, osoloną wodę i gotować do wypłynięcia. Pogotować jeszcze ok. minuty i wyjąć na talerz. Przygotować zasmażkę. Bułkę tartą wsypać na suchą patelnię i chwilkę uprażyć, a potem dodać masła. Polać pierogi okrasą. Leniwe można jeść także na słodko z dodatkiem śmietany lub rozpuszczonego masła. Posypywać cukrem i cynamonem.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: