Ferie w kuchni
Ferie zimowe to dobry czas, by zacieśnić rodzinne więzy. Oprócz sanek, łyżew, nart itd… można wspólnie z dziećmi popichcić. Wielu ekspertów wręcz zachęca do gotowania z dziećmi, bo to rozwija ich wyobraźnię, uczy podejmowania decyzji i pracy zespołowej. Poza tym nasza pociecha czuje się doceniona, bo powierzyliśmy mu ważne i odpowiedzialne zadanie. A oprócz tego, jeśli nasze dziecko jest niejadkiem, nie odmówi spróbowania wspólnie przygotowanej potrawy. Mamą, która zaraziła swoje córeczki pasją do gotowania jest Kamila Michalska. Prywatnie Kamila jest żoną naszego radiowego kolegi Marka Michalskiego. Znana jest z tego, że fenomenalnie gotuje. I wszystko wskazuje na to, że rosną jej następczynie – pięcioletnie bliźniaczki – Martynka i Zoja.
Dziś w wykonaniu pań: chlebek bananowy z nutellą z kaszy jaglanej. Danie w sam raz na kinderbal 🙂
Składniki:
1. Na chlebek: 3 banany, 1/3 szklanki roztopionego masła, 3/4 szklanki cukru (np. brązowego), 1 jajko, ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, półtorej szklanki mąki pszennej.
2. Na nutellę: 1 szklanka kaszy jaglanej, 3 banany, 4 łyżki kakao, 2 łyżki soku z cytryny, 1 opakowanie orzechów laskowych, oraz miód, syrop klonowy lub cukier brązowy do smaku.
Chlebek: Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Banany rozgnieść widelcem. Roztrzepać jajko z cukrem i wlać do miski z bananami. Dodać ekstraktu z wanilii, dolać masła, wsypać mąki i sody oczyszczonej. Zmieszać w mikserze. Na blaszkę wyściełaną papierem przelać ciasto i piec w rozgrzanym do 170 stopni C piekarniku ok. 45 minut (bez termoobiegu – grzanie górne i dolne).
Nutella: Ugotować kaszę jaglaną – zagotować 2 szklanki wody i wsypać opłukaną kaszę. Gotować 5 minut i odstawić do ostygnięcia. Zmiksować orzechy włoskie z kaszą i bananami. Wsypać kakao, cukier, miód, lub syrop klonowy, wlać sok z cytryny. Miksować kilka minut.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: