Zdrowa pizza niebanalna
To co jemy odbija się na naszym zdrowiu. Jeśli wybieramy fastfoody albo gotujemy tłusto i kalorycznie, możemy być pewni, że odbije się to kiedyś nam czkawką (oby tylko ). Ale jeśli nie umiemy, nie chcemy itd.. porzucić dawnych nawyków, możemy zastąpić kaloryczne produkty, tymi zdrowymi. Namawia do tego gorąco Justyna Szymańska, dietetyczka i blogerka, która postanowiła wydać wojnę otyłości. Na swoim blogu „Kulinarnie-Niebanalnie” proponuje różne potrawy „ogołocone” ze szkodliwych tłuszczów i cukrów. Dziś udowodni Państwu, że pizza może być syta i zdrowa.
Składniki:
1. Ciasto: 1 kg mąki pełnoziarnistej (np. pszenna graham, żytnia, razowa, pełnoziarnista), 300 ml wody, 30 g drożdży, 100 ml mleka, płaska łyżka stołowa soli, łyżeczka cukru, jajko i 50 ml oliwy z oliwek.
2. Na pizzę: sos – pomidory świeże, lub z puszki, bazylia lub pietruszka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i papryka ostra lub słodka do smaku; na wierzch liście szpinaku i ser mozzarella.
3. Sos czosnkowy do maczania: 200 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, pęczek kopru i sól i pieprz do smaku.
Do mąki wbijamy jajko i dodajemy pokruszone, świeże drożdże, solimy, słodzimy, dolewamy oliwy, ciepłego mleka i wody cały czas mieszając. Wyrabiamy ciasto na kulkę i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. godzinę). W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy sosy. Na suchą patelnię kładziemy pomidory z puszki lub świeże, dodajemy bazylię lub pietruszkę, dwa starte ząbki czosnku i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą lub słodką. Sos czosnkowy do maczania robimy z jogurtu naturalnego, dodając posiekany koper, starty czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy i dzielimy na mniejsze kulki. Jedna kulka wystarczy na dużą pizzę. Resztę można zapakować w folię i włożyć na kilka dni do lodówki. Formujemy kulki na placki wałkiem i rękoma wyrabiamy grubsze brzegi. Smarujemy placek sosem pomidorowym, kładziemy kilka listków szpinaku i posypujemy startym serem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, zmniejszamy na 180 st. C i wkładamy pizzę na 15 minut.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: