Zdrowa pizza niebanalna
To co jemy odbija się na naszym zdrowiu. Jeśli wybieramy fastfoody albo gotujemy tłusto i kalorycznie, możemy być pewni, że odbije się to kiedyś nam czkawką (oby tylko 😉 ). Ale jeśli nie umiemy, nie chcemy itd.. porzucić dawnych nawyków, możemy zastąpić kaloryczne produkty, tymi zdrowymi. Namawia do tego gorąco Justyna Szymańska, dietetyczka i blogerka, która postanowiła wydać wojnę otyłości. Na swoim blogu „Kulinarnie-Niebanalnie” proponuje różne potrawy „ogołocone” ze szkodliwych tłuszczów i cukrów. Dziś udowodni Państwu, że pizza może być syta i zdrowa.
Składniki:
1. Ciasto: 1 kg mąki pełnoziarnistej (np. pszenna graham, żytnia, razowa, pełnoziarnista), 300 ml wody, 30 g drożdży, 100 ml mleka, płaska łyżka stołowa soli, łyżeczka cukru, jajko i 50 ml oliwy z oliwek.
2. Na pizzę: sos – pomidory świeże, lub z puszki, bazylia lub pietruszka, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz i papryka ostra lub słodka do smaku; na wierzch liście szpinaku i ser mozzarella.
3. Sos czosnkowy do maczania: 200 ml jogurtu naturalnego, 2 ząbki czosnku, pęczek kopru i sól i pieprz do smaku.
Do mąki wbijamy jajko i dodajemy pokruszone, świeże drożdże, solimy, słodzimy, dolewamy oliwy, ciepłego mleka i wody cały czas mieszając. Wyrabiamy ciasto na kulkę i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok. godzinę). W tym czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy sosy. Na suchą patelnię kładziemy pomidory z puszki lub świeże, dodajemy bazylię lub pietruszkę, dwa starte ząbki czosnku i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą lub słodką. Sos czosnkowy do maczania robimy z jogurtu naturalnego, dodając posiekany koper, starty czosnek i przyprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy na stolnicy i dzielimy na mniejsze kulki. Jedna kulka wystarczy na dużą pizzę. Resztę można zapakować w folię i włożyć na kilka dni do lodówki. Formujemy kulki na placki wałkiem i rękoma wyrabiamy grubsze brzegi. Smarujemy placek sosem pomidorowym, kładziemy kilka listków szpinaku i posypujemy startym serem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, zmniejszamy na 180 st. C i wkładamy pizzę na 15 minut.
Fotorelacja:
Posłuchaj audycji: