Złote medale za smaki z Warmii i Mazur
Produkty żywnościowe z Warmii i Mazur nagrodzone podczas targów „Smaki regionów”. Przedsiębiorcy z naszego województwa dostali złote medale.
Impreza skupia miłośników tradycyjnego, polskiego jedzenia, które przyrządzane jest według dawnych receptur. Chodzi także o promowanie naturalnej, certyfikowanej żywności. Udział w targach wzięli przedsiębiorcy z całego kraju. Przedstawiciele poszczególnych województw na specjalnych stoiskach prezentowali swoją ofertę.
Reprezentujący Warmię i Mazury wystawcy zdobyli trzy z przyznawanych przez jury dziesięciu złotych medali. Największą liczbę punktów spośród 59 ocenianych produktów za schab wędzony z ziołami zdobyła Masarnia Szymona Masłowskiego z Gad k. Dywit. Kolejne medale trafiły do Rancza Frontiera z Warpun k. Sorkwit za ser Frontiera Dżersejan oraz do Mazurskich Miodów z Tomaszkowa k. Stawigudy za miód pitny – niesycony Dwójniak Warmiński. Wyróżnienie jury przyznało także Tradycyjnej Wędzarni Warmińskiej Jarosława Parola za pstrąga wędzonego z Kaborna. (grab/as)