Strona główna Radio Olsztyn
Posłuchaj
Pogoda
Olsztyn
DZIŚ: 6 °C pogoda dziś
JUTRO: 4 °C pogoda jutro
Logowanie
 

Poznaliśmy najsmaczniejsze potrawy sezonu

Fot. archiwum RO

Poznaliśmy wyniki 9. edycji konkursu Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy.

Jury oceniło 25 produktów i 8 potraw, które wcześniej wygrały lokalne konkursy.

W kategorii produkty zwyciężyły: szynka surowa wędzona z Zakładu Wędliniarskiego Flis-Pol z Miłomłyna, marynowane ryby w zalewie octowej z Tawerny Siwa Czapla w Giżycku, twarogi z mleka krowiego autorstwa Anny Kowal z Miłek, miód leśny ekologiczny z pasieki Kazimierza Szymańskiego w Wielbarku i sorbet marchewkowo-jabłkowy z Pracowni Cukierniczej Magdaleny Kroczek z Łukty.

Jury nagrodziło także chleb żytni tradycyjny z piekarni w Dźwierzutach, którą reprezentował Jerzy Kiliański.

00:00 / 00:00

W kategorii potrawy najsmaczniejsze okazały się: zupa warmińska z kluseczkami mięsnymi ze Starego Folwarku w Tumianach, klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku z gospodarstwa Plattówka w Gierzwałdzie i pierogi z kapustą i mięsem w wykonaniu Zespołu Szkół nr 6 w Ełku.

Przepisy na najlepsze w regionie potrawy zostaną opublikowane w specjalnej broszurze.

Organizatorami konkursu są samorząd województwa, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza i Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct. (skra/łw)

Więcej w jedzenie, konkurs, kuchnia, smaki
Poszukiwani kandydaci do konkursu 8 wspaniałych

W Elblągu rozpoczęła się 17. edycja konkursu 8 Wspaniałych. Elbląski Urząd Miasta czeka na zgłoszenia kandydatów. Poszukiwani są młodzi ludzie, którzy są aktywni i pomagają innym,...

Zamknij
RadioOlsztynTV