Poznaliśmy najsmaczniejsze potrawy sezonu
Poznaliśmy wyniki 9. edycji konkursu Smaki Warmii, Mazur i Powiśla na stołach Europy.
Jury oceniło 25 produktów i 8 potraw, które wcześniej wygrały lokalne konkursy.
W kategorii produkty zwyciężyły: szynka surowa wędzona z Zakładu Wędliniarskiego Flis-Pol z Miłomłyna, marynowane ryby w zalewie octowej z Tawerny Siwa Czapla w Giżycku, twarogi z mleka krowiego autorstwa Anny Kowal z Miłek, miód leśny ekologiczny z pasieki Kazimierza Szymańskiego w Wielbarku i sorbet marchewkowo-jabłkowy z Pracowni Cukierniczej Magdaleny Kroczek z Łukty.
Jury nagrodziło także chleb żytni tradycyjny z piekarni w Dźwierzutach, którą reprezentował Jerzy Kiliański.
W kategorii potrawy najsmaczniejsze okazały się: zupa warmińska z kluseczkami mięsnymi ze Starego Folwarku w Tumianach, klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku z gospodarstwa Plattówka w Gierzwałdzie i pierogi z kapustą i mięsem w wykonaniu Zespołu Szkół nr 6 w Ełku.
Przepisy na najlepsze w regionie potrawy zostaną opublikowane w specjalnej broszurze.
Organizatorami konkursu są samorząd województwa, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza i Punkt Informacji Europejskiej Europe Direct. (skra/łw)